Sectorul energetic a fost cel mai performant anul trecut, ajutat de poziţiile de monopol ale companiilor de utilităţi şi de creşterea masivă a preţului petrolului din primul semestru.
Clasamentul sectorial al emi-tenţilor BVB întocmit de Contrast Management-Consulting arată că pe primul loc în topul creatorilor de valoare pentru investitori se află sectorul energetic. Situarea în top a acestui sector a fost confirmată de evoluţia societăţilor de profil din primul semestru al acestui an. Indicele BET-NG, care are un portofoliu format din emitenţii din sectorul energetic, s-a apreciat cu 42,5%.
„În 2008, acţiunile investitorilor au ţinut cont într-o mai mică măsură de performanţele reale ale companiilor şi de potenţialul lor de dezvoltare durabilă, şi într-o mai mare măsură de conjunctura nefastă a economiei la nivel mondial, cu perspective negative pentru majoritatea sectoarelor de activitate pe termen mediu şi lung“, spune Thomas Gabriel, managing-partner Contrast Group. În mod normal, investitorii pe perioade mai lungi de timp au început să se îndrepte către emitenţii cu activităţi stabile, cu poziţii dominante în piaţă şi perspective mai puţin negative pe termen lung. Adică societăţi precum cele din acest sector, Petrom, Rompetrol Well Services, Transelectrica, Transgaz, Oil Terminal.
Punctajul realizat de energetice a fost de 64,9, susţinut de prezenţa a patru companii între primele zece ale topului general. „În segmentul petrolier, impactul crizei financiare s-a făcut simţit începând cu jumătatea anului, odată cu scăderea abruptă a preţului petrolului“, spune Thomas Gabriel. În acelaşi timp, companiile de utilităţi şi-au păstrat poziţiile de monopol, înregistrând o rentabilitate financiară în creştere.
Independenţa companiilor de utilităţi
Principalul avantaj al celor două companii de utilităţi listate, Transelectrica şi Transgaz, este dependenţa redusă faţă de situaţia economică a factorilor externi imediaţi. Capacitatea de a genera profituri relativ constante le-a permis celor două companii obţinerea unor poziţii bune în clasamentul general. Astfel, Transgaz, nou-intrată, a ocupat locul 9, iar Transelectrica a urcat 16 poziţii faţă de 2007, până pe locul 29. Un punct negativ pe termen lung pentru sectorul de utilităţi este învechirea sistemului naţional, care şi-a depăşit durata de funcţionare în proporţie de 70%, necesitând investiţii mari.
Sectorul petrolier este însă mult mai matur şi mai dezvoltat, cu capacităţi mari de rafinare şi distribuţie. Pe lângă „clasicele“ Petrom şi Rompetrol, în top se remarcă şi Conpet Ploieşti, care a urcat 28 de poziţii, până pe locul 5. Avansul a fost reuşit pe fondul creşterii rezultatului din exploatare cu peste 300%.
17% este indicatorul median de creştere al companiilor din sectorul energetic în 2008, reprezentând potenţialul de dezvoltare ca urmare a investiţiilor şi veniturilor
-63,5% este randamentul mediu al emitenţilor din sectorul energetic pe parcursul anului trecut, rezultând un preţ foarte redus pe acţiune, cu potenţial mare de recuperare