Pretul petrolului continua sa scada, in ciuda eforturilor aproape disperate ale unora dintre marii producatori de a schimba trendul.

Astfel, aseara, petrolul destinat pietei americane era cotat in scadere cu 2,40 dolari, la 34,88 dolari pe baril, dupa ce a atins 34,65 dolari pe baril, cel mai redus nivel inregistrat dupa 19 decembrie

De asemenea., pretul petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, a scazut cu 51 de centi, la 44,57 dolari pe baril.

In aceasta dimineata se remarca un oarecare echilibru in privinta cotatiilor aurului negru al carui pret este influentat, printtre altele, de informatiile legate de stocurile in crestere din Statele Unite, pe de o parte, si de previziunile privind scaderea in continuare a consumului.

Cum spuneam, marii producatori sunt aproape disperati in contextul in care exista previziuni potrivit carora petrolul ar putea ajunge chiar in jurul valorii de 20 dolari pe baril, dupa cum reiese dint-o analiza a Merrill Lynch. 

Ca urmare, unica solutie pe care acestia o au in vedere pentru a stopa declinul o reprezinta scaderea productiei.

Reamintim ca Arabia Saudita a anuntat, deja, ca va reduce productia in luna februarie.

Ministrul Petrolului de la Riyad, Ali al-Naimi, a confirmat ca regatul saudit va produce in ianuarie opt milioane de barili pe zi, in conformitate cu cantitatea stabilita in cadrul OPEC, dar ca va reduce livrarile in februarie.

„Vom face ceea ce este necesar pentru a reechilibra pretul”, a afirmat oficialul saudit.

La randul sau, reprezentantul Iranului la OPEC, Mohammad-Ali Khatibi a declarat ca „tintirea unui pret mai stabil la petrol s-ar putea face numai daca OPEC se va decide sa mai reduca din productia de petrol”.