Noul contract futures cu simbolul DEOIL_LSC s-a dovedit atractiv încă din prima zi în care a fost disponibil, în acest sens înregistrându-se primele contracte pe scadenţa scurtă (mai). Până la ora 17.15 s-au înregistrat 10 contracte, preţul unui baril fiind estimat la 104,9 dolari.

"Unul dintre cele mai importante avantaje ale contractului futures DEOIL_LSC este că oferă investitorilor autohtoni oportunitatea de a specula, în premieră, evoluţia preţului petrolului, în lei. Dat fiind acest fapt şi ţinând cont că piaţa mondială a petrolului este una în continuă expansiune, este de aşteptat ca noul contract să se impună în preferinţele investitorilor", a declarat un broker din piaţă.

Pe segmentul financiar, evoluţia cotaţiilor derivatelor pe acţiunile SIF5 Oltenia de la începutul săptămânii a fost una pozitivă, corelându-se cu direcţia acţiunii SIF Oltenia de pe piaţa suport. Culoarul de preţ dintre minimul şi maximul zilei nu a fost foarte larg, dar speculatorii au fost, chiar şi aşa, destul de prezenţi pe piaţă, transferând, până la ora 17.15 echivalentul a peste 2,9 milioane de acţiuni ale emitentului. Scadenţa la trei luni a fost cea mai lichidă, participanţii estimând, la ora menţionată, o creştere de 1,23% a preţului DESIF5. Pentru scadenţele septembrie şi decembrie de anul curent se observau volume reduse, preţurile având, la aceeaşi oră, tot o evoluţie pe creştere, conform câştigurilor de 2,03 şi 2,14%. În raport cu prima scadenţă de anul 2012 cotaţia DESIF5 se aprecia cu 0,28%.

În sectorul indicilor, cotaţiile futures ale Dow Jones au crescut, în condiţiile în care indicii burselor din Marea Britanie, Franţa şi Italia s-au aflat pe plus, iar cotaţia futures a indicelui DJIA s-a apreciat pe piaţa la termen americană. În SUA a fost publicat nivelul indicatorului lunar Personal Spending. Acest indicator a crescut în februarie cu 0,7%, estimările specialiştilor fiind o creştere de 0,6%. Pe piaţa Sibex la ora 17.15, indicele DJIA creştea modest cu 27 puncte pe scadenţa iunie. Pe scadenţa decembrie indicele înregistra la aceeaşi oră o creştere de 20 puncte.

Pe piaţa valutelor, după ce săptămâna trecută leul a avut o evoluţie entuziasmată faţă de euro, debutul acestei săptămâni a fost unul favorabil monedei unice care a recuperat din terenul pierdut. BNR a afişat un curs oficial de 4,1085 lei, moneda europeană revenind peste pragul de 4,1 lei. La Sibex cotaţia euro pentru iunie creştea cu 2,85 bani iar pentru septembrie cu 1,5 bani.

În ceea ce priveşte aurul, metalul preţios scădea pe piaţa sibiană cu 14,9 dolari pe scadenţa aprilie şi cu 11,8 pe scadenţa iunie. Cotaţia aurului a scăzut pentru a treia zi la New York, unii investitori trecând la marcarea câştigurilor, profitând astfel de pe urma aprecierii spectaculoase a metalului galben până la un nivel record.

Per total, pe toate pieţele pe care s-au efectuat tranzacţii, volumul Sibex de la ora 17.15 era de 3.300 de contracte cu o valoare de 8,2 milioane lei.
SURSA: Agerpres