Petrolul revine spectaculos după anunțul lui Trump privind tarifele
Donald Trump a anunțat miercuri o relaxare parțială a politicii tarifare, iar în urma declarației sale, prețurile petrolului au crescut cu peste 4%, marcând o revenire semnificativă după atingerea unor minime istorice din ultimii patru ani.
Într-o mișcare-surpriză, liderul de la Casa Albă a anunțat o pauză de 90 de zile în aplicarea tarifelor pentru majoritatea țărilor, dublată însă de o înăsprire a măsurilor comerciale față de China. Tariful impus importurilor chineze a fost majorat de la 104% la 125%, cu aplicare imediată, în aceeași zi în care versiunea anterioară intrase în vigoare.
Ca urmare, cotațiile petrolului Brent au închis sesiunea în creștere cu 2,66 dolari, sau 4,23%, ajungând la 65,48 dolari pe baril. Contractele West Texas Intermediate (WTI) s-au apreciat cu 2,77 dolari, echivalentul unei creșteri de 4,65%, până la 62,35 dolari pe baril. Ambele sortimente recuperaseră pierderile de aproximativ 7% înregistrate mai devreme în aceeași zi.
China a anunțat tarife suplimentare de 84% ca reacție la măsurile lui Trump
„Am ajuns la un punct de cotitură în conflictul comercial, Trump oferind o fereastră de 90 de zile ţărilor dispuse să negocieze pentru eliminarea tarifelor”, a explicat Phil Flynn, analist senior la Price Futures Group.
Phil Flynn a adăugat: „Practic, Trump izolează economic China de restul lumii.”
Beijingul nu a întârziat să răspundă la măsurile lui Trump. Într-o reacție rapidă, China a anunțat tarife suplimentare de 84% asupra tuturor produselor americane, cu aplicare de la 10 aprilie. Escaladarea tensiunilor a alimentat volatilitatea pe piețele financiare și a pus presiune pe perspectivele comerciale globale.

Totuși, unii analiști consideră că măsurile ar putea semnala o eventuală apropiere a unui acord.
„Cred că piaţa anticipează încheierea unui acord comercial cu China. Se pare că SUA fac progrese cu unele ţări pe care China conta ca aliaţi economici”, a declarat Bob Yawger, director de tranzacţii futures pe energie la Mizuho.
Tensiunile globale, în paralel cu creșterea stocurilor și noi riscuri de ofertă
Între timp, piețele continuă să fie afectate de factori structurali care limitează avansul prețurilor.
„Conflictul comercial alimentează temerile privind o recesiune globală. Deşi cererea de petrol nu a scăzut încă, preocupările privind o cerere mai slabă în lunile următoare necesită un preţ mai mic, pentru a declanşa ajustări de ofertă şi a evita un excedent pe piaţă”, a explicat Giovanni Staunovo, analist al UBS.
La nivel internațional, mai multe economii au anunțat represalii comerciale. Canada, un partener economic major al SUA, a introdus propriile măsuri de retorsiune, iar Uniunea Europeană a aprobat o rundă iniţială de contra-tarife de 25%, aplicate unei game variate de produse americane.
Pe plan intern, datele publicate de Administraţia pentru Informaţii Energetice (EIA) arată o creștere săptămânală de 2,6 milioane de barili în stocurile de petrol ale SUA, care au ajuns la 442,3 milioane de barili. Previziunile analiștilor indicau o creștere de doar 1,4 milioane.
„Exporturile sunt deja la un nivel scăzut şi rămâne de văzut dacă vom pierde accesul la piaţa chineză, ceea ce ar afecta în continuare exporturile noastre”, a avertizat John Kilduff, partener la Again Capital, New York.
Conducta Keystone, oprită după o scurgere majoră
Tot miercuri, piața energetică a fost zguduită de o întrerupere majoră a infrastructurii de transport. Operatorul conductei Keystone, care leagă Canada de SUA, a declarat forță majoră în urma unei scurgeri de țiței în Dakota de Nord. Incidentul s-a produs marți, în apropiere de Fort Ransom, iar conducta a fost oprită în totalitate pentru investigații și reparații.
În plus, decizia OPEC+ de săptămâna trecută de a majora producția în luna mai cu 411.000 de barili pe zi ar putea contribui la un surplus de ofertă pe piața globală, ceea ce, spun analiștii, limitează și mai mult potențialul de redresare durabilă a prețurilor.
Contextul actual rămâne extrem de volatil, iar piețele petroliere globale continuă să fie prinse între forțele unei cereri incerte și ale unor mișcări politice imprevizibile, cu impact direct asupra echilibrului comercial și al fluxurilor energetice internaționale.