Compania Petrom, controlată de grupul austriac OMV, a contractat o linie de credit multi-valută, în valoare de 500 milioane euro, cu termen de rambursare de 3 ani. Fondurile vor fi utilizate pentru finanţarea investiţiilor viitoare, pentru acoperire nevoilor financiare ale companiei şi pentru posibile rambursări ale datoriilor.

Împrumutul a fost coordonat de Erste Group Bank şi este acordat de 9 bănci: Erste Group Bank, Unicredit Bank Austria, Raiffeisen Zentralbank Osterreich, Bawag, La Caixa, EFG Eurobank Ergasias, ING Bank, Marfin Egnatia Bank şi Banca Românească.

„În primii patru ani (de la privatizare – n.r.),  investiţiile au fost susţinute din creşterea de capital de la privatizare şi din fluxul de numerar al companiei, iar în ultimul an am început un program de finanţare cu sectorul bancar. În vederea dezvoltării durabile a companiei, trebuie să continuăm să investim la acelaşi nivel ridicat, pentru a susţine procesul de modernizare şi proiectele strategice, asigurând în acelaşi timp o situaţie financiară echilibrată.”, a declarat, într-un comunicat, directorul executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.

Grad de îndatorare de până la 30%

Potrivit directorului financiar Petrom, Reinhard Pichler, împrumutul demonstrează încrederea băncilor în companie, în timp ce compania îşi menţine angajamentul de a păstra un grad de îndatorare de până la 30%, în conformitate cu strategia grupului OMV.

Totodată,  Petrom a prelungit  linia de credit de 375 milioane de euro obţinută în octombrie 2008, până în 2012. Agentul tranzacţiei a fost UniCredit Bank Austria AG. Având în vedere necesităţile de investiţii ale companiei, noul credit nu exclude posibilitatea unei majorări de capital în viitor, se mai arată în comunicat. 

Petrom exploatează rezerve de petrol şi gaze estimate la 0,9 miliarde barili, are o capacitate maximă anuală de rafinare de 8 milioane tone şi circa 550 de staţii de distribuţie carburanţi în România. Compania deţine, de asemenea, o reţea internaţională de 269 benzinării în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia.