Petrom a început producţia din două sonde localizate în blocul de explorare Histria XVIII din Marea Neagră, Delta 6 şi Lebăda Vest 4, care generează un volum zilnic cumulat de 32.000 barili echivalent petrol (bep), potrivit unui comunicat al companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Producţia cumulată a celor două noi sonde reprezintă circa 10% din cantitatea zilnică offshore a Petrom, compania estimând că producţia maximă zilnică va ajunge la peste 33.000 bep.
Producţie curentă din sonda Delta 6 este de 2.200 bep pe zi şi se mizează ca producţia maximă să urce la 3.400 bep pe zi în ultimul trimestru din 2009, când va fi finalizată extinderea instalaţiilor de suprafaţă.
„Recenta începere a producţiei din zăcământul Delta este o mare realizare având în vedere dificultăţile tehnice pe care le-am întâmpinat în timpul forării sondei Delta 6. Conceptul de sondă orizontală dirijată s-a dovedit a fi de succes ceea ce poate face ca sonda Delta 6 să devină cea mai valoroasă sondă a noastră din România”, a declarat în comunicat Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru Explorare şi Producţie.
Lebăda Vest 4, care a intrat în producţie la finalul lunii august, produce 900 bep pe zi.
În prezent, Petrom operează două perimetre offshore (Istria XVIII şi Neptun XIX), însumând o arie de 13.880 kilometri pătraţi.
Petrom a descoperit petrol în Rusia
Petrom produce în prezent, pe platforma continentală, cinci zăcăminte comerciale, respectiv Lebăda Est, Lebăda Vest, Sinoe, Pescăruş şi Delta. Producţia actuală atinge aproape 32.000 barili echivalent petrol (boe) pe zi, ceea ce reprezintă aproximativ 18% din producţia Petrom din România.
Producţia de ţiţei şi gaze a Petrom a fost anul trecut de 71 milioane bep. Compania deţine în România licenţe de explorare pentru 15 perimetre de uscat şi două perimetre marine, cu o suprafaţă totală de 59.100 kilometri pătraţi.
Totodată, compania mai produce ţiţei în Kazahstan şi a descoperit ţiţei şi în Rusia.
Petrom a înregistrat anul trecut o producţie medie mixtă de petrol şi gaze de 188.476 bep pe zi, cu 2,4% mai mică faţă de 192.500 bep/zi în anul 2007. Totodată, compania a stabilizat anul trecut producţia de ţiţei la 89.300 bep pe zi.
Rezervele dovedite de ţiţei şi gaze ale grupului Petrom se ridicau, la finele anului trecut, la 872 milioane bep, cea mai mare parte, respectiv 843 milioane bep, fiind în România.
De asemenea, rezervele dovedite şi probabile de ţiţei şi gaze ale companiei totalizează 1,399 miliarde bep, dintre care 1,319 miliarde bep în România.
Petrom este controlată de grupul austriac de petrol şi gaze OMV. Compania a consemnat în primul semestru un profit net de 923 milioane lei, în scădere cu 44,5% faţă de intervalul similar din 2008, şi venituri mai mici cu 30,6%, de 6,88 miliarde lei.
Acţiunile Petrom (SNP) au închis şedinţa de vineri la o cotaţie de 0,26 lei pe titlu, în scădere cu 1,52% faţă de referinţă. La acest preţ, capitailzarea Petrom este de 14,7 miliarde lei.
SURSA: Mediafax