Mariana Gheorghe, câștigătoarea marelui premiu al Galei Premiilor Capital „Excelența în Management“, a fost reconfirmată de Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom în funcția de președinte și director general al companiei pentru un mandat de patru ani. Acesta este al treilea mandat la conducerea celei mai mari companii din țara noastră.

Dintre cei cinci membri ai Directoratului OMV Petrom, doar Cristian Secoșan a fost înlocuit de Lăcrămioara Diaconu-Pințea, responsabil Downstream Gas. Alături de Mariana Gheorghe se mai află Andreas Matje, director financiar, Gabriel Selischi, responsabil cu activitatea Upstream și Neil Anthony Morgan, responsabil cu Downstream Oil. Consiliul de Supraveghere al companiei, condus de Gerhard Poiss, CEO-ul OMV, a mai decis redenumirea segmentelor de activitate. Astfel, Explorare și Producție va deveni Upstream, Rafinare și Marketing va fi Downstream Oil, iar Gaze și Energie va deveni Downstream Gas. OMV Petrom s-a schimbat semnificativ în ultimii opt ani, de când se află sub conducerea Marianei Gheorghe. Compania a devenit unul dintre cei mai mari producători de energie electrică după investiția de 530 milioane euro de la Brazi și și-a eficientizat și producția de carburanți la rafinăria Petrobrazi în urma unor investiții de peste 600 milioane euro. Eficientizarea a presupus însă și reducerea personalului de la circa 33.000 până la 17.000, dar a dus și la obținerea primului miliard de euro sub formă de profit net. Cea mai importantă investiție însă este cea demarată în colaborare cu ExxonMobil, respectiv explorarea la mare adâncime în Marea Neagră.

Influențe ale cotației țițeiului

Compania are însă ceva probleme din a doua parte a anului trecut, de când barilul de țiței a coborât până la 50 de dolari. Petrom a încheiat anul trecut cu un profit net atribuibil acționarilor de 2,1 miliarde lei, la mai puțin de jumătate față de 2013, însă o mare parte a scăderii câștigurilor a fost provocată de elemente speciale, pierderi care au totalizat 1,5 miliarde lei. Cele mai semnificative „elemente speciale“ au fost provizioanele pentru deprecierea centralei electrice de la Brazi, provizionul pentru restructurare înregistrat pe segmentul de explorare și producție și devalorizarea stocurilor. Exceptând pierderile provocate de aceste elemente speciale (și temporare), scăderea profitului Petrom ar fi fost de 23%, nu de peste 50%. Cea mai importantă întrebare este ce se va întâmpla în continuare cu activitatea companiei. Prețul țițeiului (inclusiv Ural, cel mai bine corelat cu cotația de referință utilizată de Petrom) este așteptat să rămână în jurul nivelului de 50 de dolari în următorii doi-trei ani, cu o tendință de revenire ușoară pe plus. Actuala cotație nu este considerată sustenabilă pe termen lung, multe proiecte de explorare fiind nesustenabile financiar. De altfel, inclusiv Petrom a anunțat că anul acesta va reduce cu 25-30% investițiile din cauza cotației țițeiului.

Compania nu este însă afectată atât de mult de prețul redus al barilului. Cursul leu-dolar din ultimele luni, ajuns la niveluri de peste patru lei pe dolar, a redus din efectele negative ale cotației internaționale. Inclusiv profitul va reveni pe creștere în perioada următoare. Prime Transaction a făcut o analiză pe fond a companiei și o evaluare pe baza metodei Discounted Cash Flow pentru a vedea cât valorează și care sunt așteptările. A reieșit un discount la tranzacționare, cotația la zi de la Bursei deValori București, de peste 25%. Cu alte cuvinte, chiar dacă se estimează un profit ceva mai mic anul acesta față de anul trecut, reducerea față de potențial este suficient de mare pentru o recomandare de cumpărare pentru titlurile SNP, simbolul bursier al OMV Petrom.

Titlurile SNP rămân o investiție bună

Compania are un enterprise value (valoarea conform raportului dintre cifrele financiare și indicatorii de evaluare internaționali) de 41,2 miliarde lei. Scăzând datoriile de 16,1 miliarde lei și adăugând sumele deținute ca numerar, valoarea companiei este de 26,36 miliarde lei. Capitalizarea bursieră este de 20,2 miliarde lei în prezent, ceea ce înseamnă că discontul este mai mare de un sfert din valoare. Chiar dacă prețul acțiunilor nu va ajunge la ținta calculată de analiștii Prime Transaction de 0,4654 lei pe titlu, potențialul de creștere este foarte mare. Chiar dacă evoluția bursieră va fi influențată de sentimentul de încredere sau neîncredere al investitorilor (care de cele mai multe ori este irațional pe termen scurt), titlurile SNP sunt o investiție bună. În cazul în care explorările din Marea Neagră se vor materializa mai mult decât în prezent, valoarea acțiunilor ar putea crește mult mai repede. Valoarea propusă a dividendelor aferente anului trecut este destul de redusă, la nivelul de 0,0112 lei pe acțiune, adică aproximativ 2,5% randament față de cotația la zi.