platim la statiile de carburanti romanesti acelasi pret cu cel din Austria, de exemplu, adica in jur de un euro litrul. In plus, mai bine de jumatate din cei 57.000 de angajati ar putea sa ramana acasa. Pierderea identitatii de companie nationala si schimbarea actionariatului in cadrul OMV (lucru prognozat pentru urmatorii cinci ani) sunt de asemenea semne de intrebare importante privind Petrom. „Ce este mai important e ca posibilitatile de frauda, intretinerea de firme capusa si alte procedee de tip mafiot au fost eliminate prin privatizare”, a spus analistul financiar Dragos Cabat. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Despina Neagoe, a declarat in mod cu totul surprinzator ca „imaginea de sursa de muls a SNP inceteaza din acest moment”. Guvernul a recunoscut, practic, ca, pana acum, afacerile companiei se faceau pe alte criterii decat cele ale economiei de piata.Observatorii pietei dau ca sigura o miscare rapida in sus a preturilor carburantilor pe termen scurt. OMV va trebui sa astepte o decizie a Consiliului Concurentei, care sa stabileasca nivelul maxim pana la care poate mari preturile la pompa. In Ungaria litrul de benzina a crescut la un an dupa privatizarea partiala a Mol, iar acum a ajuns la peste un euro, mult mai ridicat decat cel din Grecia, tara membra UE cu cea mai ieftina benzina.Doar 250 din cele 600 de benzinarii Petrom indeplinesc criteriul mediu de profitabilitate (vanzari anuale de patru milioane de litri). Restul de 350 vor fi date in inchiriere sau franciza, ceea ce inseamna ca un numar de 3.500 de angajati vor iesi din companie prin externalizare. In plus, includerea Arpechim Pitesti si Doljchim Craiova in societati distincte va mai rezolva problema a catorva mii de angajati. Wolfgang Rutenstorffer, presedintele OMV, a refuzat sa explice modul in care se va reorganiza Petrom, pe motiv ca e prematur sa se pronunte inainte de mijlocul lunii august, cand este prevazuta o intalnire cu liderul sindicatului, Liviu Luca. In principiu, cea mai importanta privatizare a ultimului deceniu din industria petroliera est-europeana este privita de austriecii de la OMV ca o carte castigatoare pentru o expansiune regionala rapida. Rusii de la LukOil si ungurii de la Mol sunt adversarii cei mai redutabili ai Petrom-OMV, dar, fiecare, isi are sau si-a impus propriile limite. Pe de o parte, luptele din interiorul companiei rusesti, care dispune de resurse financiare suficiente pentru a dicta regulile pe piata din sudul si estul Europei, au impiedicat pana acum luarea unor decizii de desant investitional. OMV-Petrom se va extinde puternic in Bulgaria, Serbia si Turcia, tari unde investitiile din acest domeniu se situeaza inca la nivele modeste.
PETROM
Vanzari: 2,03 mld. euro
Profit inainte de impozite si taxe: 280 mil. euro
Profit net: 9 mil. euro
Numar angajati: 57.000
Sucursale: Petrobrazi, Arpechim, Doljchim
Capacitate prelucrare: 8 mil. tone
Numar benzinarii: 600
Cota de piata: 40%
Exploatare si productie: 306 zacaminte de petrol si gaze
OMV
Vanzari: 7,64 mld. euro
Profit inainte de impozite si taxe: 644 mil. euro
Profit net: 393 mil. euro
Capitalizare de piata: 4,5 mld. euro
Numar angajati: 6.137
Capacitate rafinare: 18,4 mil. tone
Numar benzinarii: 1.782
Cota de piata regionala: 13%
PETROM PESTE GRANITE
· Benzinarii: Republica Moldova (8 proprii, 35 inchiriate, 18 in franciza), Ungaria (complex Bekescsaba, centru servicii Nagylak)
· Depozite carburanti: Ungaria (Telekgerendas)
· Participatii la societati profilate pe explorarea si exploatarea hidrocarburilor: Tasbulat Oil Corp. Kazahstan, Oztiurk Munai Kazahstan, Kom Munai Kazahstan, MD Petrom Oil & Gas India
· Participatii la societati profilate pe comercializarea en-gros si en-detail de produse petroliere: Petrom Yu Serbia, Petrom Hungaria, ICS Petrom Moldova
OMV PESTE GRANItE
· operatiuni de rafinare si marketing in 12 tari din Europa Centrala si de Est
· activitati de explorare si productie in 16 tari din lume
· detine 9% din actiunile companiei ungare de petrol si gaze Mol
· controleaza 25,1% din grupul Rompetrol
· prin achizitia Petrom cota sa generala de piata in regiune creste de la 13% la 18%
· obiectivul sau este atingerea unei cote de 20% in Europa Centrala si de Est, pana in 2008
· in Romania, cota de piata a OMV in domeniul comercial si al distributiei urca de la 6% la peste 30%, dupa preluare
· Petrom adauga o productie de circa 220.000 de barili pe zi (echivalent barili petrol) la obiectivul OMV pentru 2004, de 120.000 de barili pe zi.