Petrom investeste 10 milioane de euro intr-un proiect ecologic la Bucuresti

Compania SNP Petrom a anuntat miercuri ca va investi 10 milioane de euro intr-un proiect ecologic, cu scopul de a reabilita aproximativ 200.000 de metri patrati din zona Straulesti, gazduiti in trecut de un depozit de produse petroliere. Investitia cuprinde curatarea solului si a apei freatice si se va desfasura in trei etape. “Cerintele de mediu, atat cele romanesti cat si cele europene ne-au condus la aceasta decizie. Nu au existat presiuni asupra Petrom si este o initiativa pur v

Compania SNP Petrom a anuntat miercuri ca va investi 10 milioane de euro intr-un proiect ecologic, cu scopul de a reabilita aproximativ 200.000 de metri patrati din zona Straulesti, gazduiti in trecut de un depozit de produse petroliere. Investitia cuprinde curatarea solului si a apei freatice si se va desfasura in trei etape.

“Cerintele de mediu, atat cele romanesti cat si cele europene ne-au condus la aceasta decizie. Nu au existat presiuni asupra Petrom si este o initiativa pur voluntara. Proiectul cuprinde decopertarea a peste 100.000 de metri cubi de pamant si vor fi extrasi si purificati peste 3 milioane de metri cubi de apa freatica. Tehnologiile folosite sunt consacrate la nivel international si vor fi aplicate in cooperare cu firme specializate din Austria si Germania”, spune Mariana Gheorghe, CEO Petrom.

La finalul proiectului, terenul va deveni fertil, iar apa freatica va fi conforma biologic si chimic cu indicii ecologici agreati in Romania. Potrivit Petrom, procesul de reabilitare va influenta normalizarea mediului si pentru vecinatatile zonei de interventie, in speta localitatea si lacul Straulesti.

Potrivit declaratiilor primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, exista numeroase plangeri facute de locuitorii zonei cu privire la contaminarea apei din fantani si canalizari. “Am avut foarte multe reclamatii din partea locuitorilor din zona, referitor la contaminarea apei din panza freatica. In unele cazuri, gradul de contaminare a atins dimensiuni prohibitive astfel incat apa nu se mai putea folosi. Proiectul Petrom reprezinta deci o necesitate”, a spus Chiliman.

Reprezentantii Petrom au spus ca la finalul proiectului, compania are in vedere doua optiuni, atat vinderea spatiului reabilitat cat si mutarea sediului central Petrom pe acel teren. “Deocamdata suntem preocupati doar de ecologizarea acestui teren puternic contaminat. In momentul in care vom finaliza investitia, adica in 3-4 ani, probabil ca valoarea acestui teren va tine cont de evolutia pietei imobiliare si il vom vinde unui dezvoltator imobiliar in vederea construirii unui ansamblu rezidential sau poate vom muta sediul central Petrom acolo”, a adaugat Mariana Gheorghe.

Depozitul de la Straulesti a fost folosit drept spatiu de depozitare incepand cu anul 1934, pana in 2005. Tancurile de depozitare au fost grav avariate de bombardamentele din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial si de cutremurele din 1940 si 1977. In urma distrugerilor, in sol s-au scurs cantitati importante de produse petroliere. De-a lungul timpului, acestea au migrat, ajungand la nivelul panzei freatice.

Platforma de depozitare a fost inchisa in 2006, an in care s-a efectuat curatarea tuturor rezervoarelor. In 2005, Petrom a demarat investigatii pentru stabilirea nivelului de infiltrare a titeiului in sol si in apa freatica. Aceste studii au durat sase luni si au fost realizate de companiile Halcrow (Marea Britanie) si Strabag (Austria).

Petrom este unul dintre cei mai mari producatori de titei si gaze din Europa de Sud-Est si cea mai mare companie romaneasca din industria de profil cu activitati in sectoarele explorare si productie, rafinare si produse petrochimice, gaze naturale, precum si comercializare. Petrom detine o retea internationala de 82 de benzinarii, localizate in Moldova si Ungaria. In anul 2005 cifra de afaceri a Petrom a fost de 2.970 milioane de euro. Actionarii SNP Petrom sunt grupul austriac OMV care dupa majorarea de capital detine 51,011% din actiuni, Fondul Proprietatea S.A. care detine 9,887%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare cu 2,026%, iar 6,214% apartin actionarilor minoritari.

Sursa: Capital 28 Februarie 2007