Petrom își bate propriul record de profit chiar pe timp de criză

Companiile au început să își prezinte rezultatele financiare din primul semestru, o veste foarte bună venind de la OMV Petrom, care a reușit un nou nivel istoric al profitului.

Unul dintre punctele asupra cărora sunt de acord cam toți brokerii și analiștii referitor la bursa de valori este că acțiunile sunt ieftine. Prețurile de tranzacționare ale titlurilor listate la Bursa de Valori București (BVB) și la Sibex sunt mici comparativ cu valoarea activelor, a profiturilor și a dividendelor.
Evident, nu toate acțiunile listate. Sunt și companii care înregistrează pierderi, care au probleme majore din cauza crizei economice și a managementului defectuos, dar majoritatea celor din categoria „blue-chips“, adică acțiuni lichide ale unor companii mari și puternice, reușesc să rămână profitabile și în această perioadă.
Ne aflăm în perioada publicării rezultatelor financiare aferente primului semestru. Majoritatea acestora vor veni în perioada 10-14 august, iar momentul este propice pentru evaluarea acțiunilor din portofoliu sau pentru găsirea oportunităților de investiție. „În general, datele, evoluțiile și ratele pot fi găsite în situațiile financiare ale companiilor și pe site-urile societăților de brokeraj, astfel încât nu trebuie făcute prea multe calcule, ci doar selectate și corelate informațiile“, spune Daniela Ropotă, analist la Intercapital Invest.
Evoluție bună pentru TLV
Cu alte cuvinte, nu trebuie să fii economist cu masterate și doctorate la Oxford pentru  a înțelege care este direcția în care merge o companie și care dintre acțiuni merită cumpărate și păstrate pentru viitor. Este însă foarte important să citim rapoartele publicate de societăți, ca și analizele făcute de brokeri.
Un exemplu care arată că se poate face profit în ciuda dificultăților prin care trece sectorul său de activitate este cel al Băncii Transilvania. Una dintre cele mai de succes afaceri autohtone a înregistrat, în primele șase luni, un profit net de 179,6 milioane lei, în creștere cu 47% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Rezultatul pozitiv a fost susținut și de trecerea la standardele internaționale de raportare (IFRS), dar și de evoluția bună a activității băncii. Veniturile operaționale au urcat cu 12%, până la 772,16 milioane lei, ca urmare a majorării cu 21% a veniturilor din operațiuni financiare, cu 10% a celor din comisioane și cu 7% a celor din dobânzi. Profitul operațional s-a majorat cu 6,08%, ceea ce arată că profitul net a urcat mai mult datorită reducerii cheltuielilor cu provizioanele, situate la 164,3 milioane lei.
După rezultatele la șase luni, indicatorul P/B (price to book ratio – prețul acțiunii raportat la valoarea contabilă) are o valoare de 0,98, apropiată de cea a Băncii Române de Dezvoltare, dar în condițiile unei rate a creditelor neperformante mai mici pentru Banca Transilvania. Valoarea P/B arată o subevaluare a acțiunilor TLV, în primul rând datorită activelor, a căror valoare depășește capitalizarea bursieră, iar în al doilea, prin comparația cu alte bănci din regiune, precum cele din Polonia și Cehia, unde raportul este de 1,55.
Financiarele sunt pe val
Și companiile din indicele BET-FI, cele cinci societăți de investiții financiare (SIF) și Fondul Proprietatea, sunt văzute cu potențial de creștere, atât prin prisma profiturilor și a dividendelor, cât și a valorilor de tranzacționare din prezent. „Credem că randamente de 10%-20% pentru dividendele SIF-urilor de anul viitor reprezintă un scenariu realist, lucru care ar trebui să susțină prețul acțiunilor SIF până la sfârșitul anului“, se arată în raportul de analiză al Erste Group, care indică drept riscuri deteriorarea portofoliilor și slăbiciunile din managementul activelor.
Cu excepția SIF Moldova (SIF2), cele cinci societăți se tranzacționează cu discounturi de peste 50%. Cotația SIF Banat-Crișana (SIF1) reprezintă doar 44% din valoarea unitară a activelor nete, adică se tranzacționează cu o reducere de 56%, cea a SIF Transilvania (SIF3) are o pondere de 45%, cea a SIF Muntenia (SIF4)de 47%, iar cea a SIF Oltenia (SIF5), de 48%. Singura excepție este SIF Moldova, cu o valoare a cotației de 67%, ceea ce înseamnă că reducerea este de 33%.
Nici Fondul Proprietatea nu este departe, cu un preț de tranzacționare de 56%, adică un discount față de VUAN de 44%. De altfel, Fondul are câteva atuuri pentru perioada următoare, care pot susține semnificativ cotația. Astfel, este așteptată ieșirea din insolvență a Hidroelectrica, oferta publică inițială a Romgaz, programul de răscumpărare a 8% din acțiuni și listarea secundară de la Varșovia. Iar la profitul de anul acesta ar putea intra și banii din vânzarea acțiunilor Azomureș, în valoare de 130 milioane lei, însă aceasta doar în cazul în care nu vor fi utilizați pentru răscumpărarea de titluri proprii.
Profit istoric la Petrom
OMV Petrom, cea mai mare companie din România, a înregistrat, în primul semestru, un profit net de 2,02 miliarde lei, în creștere cu 16% față de primele șase luni din 2011. Câștigul este surprinzător, mai ales după ce al doilea trimestru a consemnat un profit net în scădere cu 29%, până la 643 milioane lei. Vânzările companiei din primul semestru s-au situat la 12,2 miliarde lei, în urcare cu 19%. 
„În trimestrul al doilea, rezultatele au fost influențate, în special, de mediul mai puțin favorabil al prețului la țiței, prețul mediu al țițeiului Ural ajungând la 106,71 dolari pe baril, cu 7% sub nivelul din trimestrul al doilea din 2011. Prețul mediu realizat la țiței a scăzut cu 3%, la 92,50 dolari pe baril, reflectând pierderile mai scăzute rezultate din efectul instrumentelor de acoperire a riscului“, se arată în comunicatul companiei.
Evoluția bună din acest an a companiei este vizibilă și în cotație, care a urcat cu peste 30% în 2012, în ciuda perioadei negative prin care a trecut piața de capital în ultimele luni.

462 milioane euro este profitul net al OMV Petrom în primul semestru, nivel istoric pentru producătorul de combustibili

„În primul semestru, am înregistrat o performanță financiară îmbunătățită datorită prețului marginal mai mare la țiței și a cursului de schimb.”
Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom