Petrom, minus 33% la profit, 5.000 de angajaţi mai puţin

Petrom, cea mai mare companie românească, a înregistrat în primele nouă luni ale anului un profit net de 1,54 miliarde de lei, cu 33% mai redus faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, la o cifră de afaceri  netă de 9,45 miliarde de lei, cu 27% mai mică faţă de cea aferentă anului trecut, potrivit datelor trimise de către companie Bursei de Valori Bucureşti. “Rezultatele noastre cumulative pentru primele nouă luni au fost afectate de preţurile mai mici la

Petrom, cea mai mare companie românească, a înregistrat în primele nouă luni ale anului un profit net de 1,54 miliarde de lei, cu 33% mai redus faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, la o cifră de afaceri  netă de 9,45 miliarde de lei, cu 27% mai mică faţă de cea aferentă anului trecut, potrivit datelor trimise de către companie Bursei de Valori Bucureşti.

“Rezultatele noastre cumulative pentru primele nouă luni au fost afectate de preţurile mai mici la ţiţei, condiţiile economice dificile şi de deteriorarea marjelor, marcate de declinul în sectoarele industriale şi comerciale. Pe termen scurt, ne aşteptăm ca sectorul de petrol şi energie, precum şi condiţiile macroeconomice din România să fie marcate de volatilitate” a declarat, în informarea transmisă Bursei, Mariana Gheorghe, CEO al companiei petroliere.

Scăderi s-au consemnat şi la nivelul investiţiilor, mai mici cu 42% faţă de intervalul similar din 2008, până la 2,7 miliarde de lei, dar şi la numărul de angajaţi, mai puţini cu peste 5.000 faţă de acelaşi interval.

În sectorul de rafinare şi producţie, profitul operaţional a scăzut cu 52%, până la 1,74 miliarde de lei, pe fondul unei scăderi a producţiei totale de 5%, până la 49,5 milioane de barili echivalent petrol în primele nouă luni.

Minus peste tot

Pe divizia de rafinare şi marketing, compania a afişat o pierdere operaţională de 436 de milioane de lei, la jumătate faţă de cea aferentă primelor nouă luni din 2008, pe fondul unor rezultate mai bune în cel de-al treilea trimestru din 2009. Cantitatea de ţiţei procesată în rafinării a scăzut cu 13%, gradul de utilizare a capacităţilor cu 12%, dar compania a înregistrat o uşoară creştere a marjelor din rafinare, de 4%. Vânzările de craburanţi au scăzut şi ele cu 2%, până la 3,73 milioane de tone.

Divizia de gaze şi energie, cea mai nouă din grupul Petrom, a consemnat un profit operaţional de 40 de milioane de lai, adică mai puţin de jumătate faţă de intervalul anuarie-septemebrie 2008. Vânzările consolidate de gaze au scăzut, în acest interval, cu 13%, până la 13,4 milioane de metri cubi.

DETALII:
Citeşte şi Profitul net al OMV a scăzut cu 34% în trim. III