Dependenţa de importuri a României se va putea reduce în viitor dacă vor fi realizate anual investiţii de 3-4 miliarde de euro, din care 1-2 miliarde de euro doar în ţiţei şi gaze naturale, a declarat, astăzi, directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.
"România are o poziţie relativ bună. Dependenţa de importuri în sectorul energetic este relativ scăzută, de 20-30%, în timp ce în Europa este de 50-55%. Nivelul de dependenţă de importuri a fost de 22% în 2010. În viitor, această poziţie nu se va mai putea menţine, iar dependenţa de importuri va creşte la 46% în 2030. Dar, cu investiţii de 1-2 miliarde euro anual, dependenţa în ţiţei şi gaze se poate reduce", a explicat Mariana Gheorghe.
Ea a arătat că OMV Petrom a realizat, pe baza "datelor publice", o proiecţie privind necesarul de investiţii în sectorul energetic la nivel naţional, fonduri care dacă ar fi alocate ar determina reducerea importurilor. Potrivit lui Gheorghe, un miliard de euro investit în sectorul de petrol şi gaze în România înseamnă producerea a opt milioane tone echivalent petrol (tep), 26.000 locuri de muncă anual, direct şi indirect, şi o contribuţie la Produsul Intern Brut (PIB) de 2,3 miliarde euro. În acelaşi timp, un miliard de euro cheltuit pentru importul de energie echivalează cu o cantitate de 5,5 milioane tep şi duce la o creştere a deficitului de cont curent de 0,7% din PIB. Gheorghe a adăugat că până în prezent OMV Petrom a investit în medie un miliard de euro anual şi va continua să investească în medie 0,8-1,2 miliarde euro anual, dacă va avea un mediu favorabil investiţiilor.
"Susţinem ca deciziile ce trebuie luate să fie optimale. Să asigure protecţie pentru persoanele vulnerabile şi să menţină un nivel relativ ridicat al investiţiilor. Sumele necesare pentru consumatorii vulnerabili şi investiţii să fie optimale", a mai spus Mariana Gheorghe.
Ea a subliniat că OMV Petrom va continua să investească în medie 0,8 – 1,2 miliarde euro pe an, în condiţiile unui mediu favorabil investiţiilor. În 2009-2011 investiţiile Petrom au totalizat, în medie, 1,1 miliarde euro pe an, din care 64% în upstream şi restul în downstream. Pentru 2012-2014 se prevăd investiţii medii de 0,8 – 1,2 miliarde euro, din care 80% în upstream şi 20% în downstream.
"Nivelul actual al producţiei înlocuieşte importuri de energie de aproape patru miliarde de euro anual. Este nevoie de un preţ ridicat al ţiţeiului în toată lumea, pentru că este nevoie de investiţii în tehnologii scumpe. (…) Credem că autorităţile îşi doresc stimularea investiţiilor. Noi, cei care investim, avem nevoie de stabilitate şi predictibilitate, economică şi politică", a mai spus Gheorghe.