Este mutarea momentului în plină criză energetică. Petrom poate trece sub controlul norvegienilor. Potrivit relatărilor din presa austriacă, Guvernul de la Viena ar fi dispus să sacrifice OMV pentru a-şi asigura independenţa faţă de gazul rusesc.

Petrom, cea mai importantă companie de petrol şi gaze din România, poate trece sub controlul unui consorţiu norvegian, care doreşte să preia nu numai 31,5% din acţiunile principalului acţionar al companiei româneşti, OMV, cât a anunţat în urmă cu o lună Trend, ci un pachet de control de cel puţin 51%, susţine presa austriacă, citată de Profit.ro.

Pentru a scăpa de dependenţa de gazele ruseşti, guvernul austriac ar fi extrem de interesat în realizarea tranzacţiei. Aceste informații au fost dezvăluite de Kurier şi Der Standard.

Ce presupune preluarea pachetului majoritar de către norvegieni

O eventuală preluare de către norvegieni a pachetului majoritar în business-ul de dezvoltare şi producţie hidrocarburi al OMV ar putea fi benefică şi pentru exploatarea Neptun Deep.

Spre deosebire de OMV, care, deşi mai deţine participaţii în proiecte offshore de mare adâncime, nu este operator în niciunul dintre acestea, companiile norvegiene au know how-ul necesar dezvoltării unor astfel de zăcăminte.

Pentru a-i convinge pe oficialii vienezi, consorţiul norvegian s-a oferit să garanteze furnizarea a peste 80% din necesarul de consum anual de gaze al Austriei, şi anume 75 TWh. În prezent, consumul anual de gaze al Austriei se ridică la aproximativ 90 TWh.

Anunțul OMV privind funcționarea principalei sale rafinării

Amintim că în urmă cu câteva zile, Grupul OMV a anunțat finalizarea cu succes a lucrărilor de reparații la rafinăria Schwechat, aflată în apropiere de Viena. Astfel, aceasta funcționează din nou la capacitate maximă. Trebuie spus că la data de 3 iunie, rafinăria aceasta a fost scoasă parțial din funcțiune din cauza unui incident mecanic la instalația de distilare a țițeiului. La lucrările de reparații au participat 800 de angajați ai acestei rafinării, dar și 320 de experți de la diferite companii partenere din Austria şi Europa.

În timpul reparaţiilor, rafinăria de la Schwechat a funcţionat la 20% din capacitate şi OMV a pus la punct un sistem alternativ de aprovizionare care a permis importul de produse via trenuri, barje şi camioane. „Acest sistem alternativ de aprovizionare va fi menţinut ca o sursă suplimentară de aprovizionare, atâta timp cât va fi nevoie”, a precizat atunci OMV.

OMV Petrom a instalat panouri fotovoltaice în peste 100 de stații de alimentare și vrea să ajungă la 150 până la finalul anului 2022, în contextul planului companiei de reducere a emisiilor de carbon.