Astfel, dividendele vor avea o valoare brută 0,0308 lei pe acţiune.
Adunarea Generală a Acţionarilor va discuta această propunere în şedinţa din 29 aprilie, unde vor fi aprobate şi rezultatele financiare pentru anul trecut, dar şi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an.
'Data de înregistrare propusă pentru identificarea acţionarilor care vor beneficia de dividende sau de alte drepturi şi asupra cărora se vor răsfrânge hotărârile AGOA este 16 mai 2014', se arată în documentul citat.
Plata dividendelor se va face în lei, începând cu data de 5 iunie, prin intermediul BRD Groupe Societe Generale.
Grupul Petrom a încheiat anul 2013 cu un profit net de 4,824 miliarde de lei, în creştere cu 22% faţă de rezultatul net de 3,946 miliarde lei, raportat la finele lui 2012, potrivit rezultatelor preliminare consolidate ale grupului.
Grupul Petrom a plătit în 2013 taxe şi dividende de aproape 10 miliarde lei (2,3 miliarde euro) la bugetul de stat, potrivit datelor prezentate de conducerea Petrom la mijlocul lunii februarie.
Petrom a avut cea mai mare contribuţie la economia României – de 3,5 miliarde euro în 2013, din care taxe şi dividende de 2,3 miliarde euro şi investiţii de 1,2 miliarde euro, cel mai mare nivel de investiţii din 2008 şi până în prezent, a declarat, la acea dată, directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.
Grupul petrolier a plătit către statul român 327 milioane lei ca dividende pentru Ministerul Economiei, taxe directe de 7,487 miliarde lei şi taxe indirecte de 327 milioane lei.
Potrivit directorului general al Petrom, compania a plătit anul trecut 270 milioane lei ca taxe pe veniturile excepţionale din liberalizarea pieţei în sectorul energetic. Această sumă este un efect cumulat al taxei pe venituri suplimentare din liberalizarea gazelor, taxa pe ţiţei şi redevenţele suplimentare generate de preţul mai mare al gazelor, a precizat Mariana Gheorghe.
De asemenea, potrivit directorului financiar al Petrom, Andreas Matje, contribuţiile la bugetul de stat şi investiţiile au totalizat 26 miliarde de euro în perioada 2005-2013 (după privatizare – n.a.), din care investiţii de aproape 10 miliarde euro şi contribuţia la bugetul de stat de 16 miliarde euro.
În perioada analizată, volumul de investiţii a fost aproape dublu comparativ cu profitul net, 39,834 miliarde lei faţă de 21,819 miliarde lei, a precizat Matje.
SURSA: Agerpres