Cea mai mare companie din România va finaliza, în 2010, procesul de externalizare a activităţilor care nu fac parte din activitatea de bază şi a celor neprofitabile. Printre ultimele pe listă, câteva active din turism şi participaţii la societăţi din petrochimie, agricultură şi servicii.
În prezent, cu 28.000 de salariaţi, aproape jumătate din totalul salariaţilor pe care îi avea în momentul privatizării, în decembrie 2004, Petrom este cel mai mare contribuabil din România. Puţini ştiu însă că, pe vremea când acţionar majoritar era statul, Petrom a ajuns să fie implicată în activiţăţi de creştere a animalelor, în producţia de apă minerală, în domeniul serviciilor medicale, în producerea de mase plastice sau într-o societate de administrare a telefericelor. „Înainte de privatizare, gradul de independenţă a directorilor regionali era foarte mare, astfel încât fiecare a investit în ce i-a plăcut. Au făcut achiziţii fără o gândire strategică“, afirmă reprezentanţii Petrom. Iată de ce una dintre deciziile de management luate, începând cu 2005, a fost de concentrare asupra activităţilor de bază, prin renunţarea la activele non-core business.
Operaţiunea motelurilor
Tot în perioada în care era în proprietatea statului, Petrom a derulat o serie de investiţii în unităţi de cazare. Compania a construit moteluri pe cele mai circulate drumuri naţionale (pe DN1, lângă Ploieşti, de exemplu) şi în incinta benzinăriilor aflate la punctele de trecere a frontierei. Un număr de 13 dintre aceste moteluri au fost deja vândute, iar restul de cinci îşi caută şi acum cumpărător. „Am primit scrisori de intenţie, însă acestea sunt confidenţiale pe durata procesului de vânzare“, afirmă Dan Pazara, Corporate Affairs Manager al Petrom. „Cele cinci moteluri sunt active individuale cu titlu de proprietate individual şi vor fi vândute ca atare. În cazul în care termenii vor fi convenabili, nu excludem o tranzacţie la pachet“, spune Pazara.
În ultimii ani, Petrom a mai renunţat şi la alte activităţi, cum ar fi platformele petroliere, benzinăriile neprofitabile (care vindeau sub trei milioane de litri de carburant pe an), acţiunile deţinute la producătorul de apă minerală Carpatina, participaţia de la Butan Gas, precum şi la anumite terenuri sau clădiri.
Vedetele de pe lista externalizării
De doi ani, Petrom negociază externalizarea departamentului de petrochimie de la rafinăria Arpechim, care furnizează materie primă pentru combinatul chimic controlat de stat, Oltchim. O altă „vedetă“ din lista activităţilor pe care Petrom nu le consideră vitale se mai află Doljchim şi PDG (Petrom Distribuţie Gaze). „Activitatea Doljchim a fost considerabil afectată de mediul economic nefavorabil, în consecinţă, analizăm modalitatea optimă de reacţie la condiţiile actuale de pe piaţă. Deciziile rezultate din acest proces de revizuire vor fi anunţate spre sfârşitul anului“, spune Pazara.
Banii încasaţi din vânzarea activelor neprofitabile pot creşte contul de disponibilităţi care va finanţa investiţiile Petrom aflate în derulare, una dintre acestea fiind Petrom City.
Ţinte pentru 2010
Exploatare Petrom trebuia să stabilizeze producţia de petrol şi gaze la 400.000 de barili echivalent petrol pe zi până în 2010. Ţinta a fost redusă la 350.000-360.000 de barili, conducerea companiei anticipând scăderea cererii. Costul de producţie a unui baril echivalent petrol trebuia să scadă la 13 dolari, iar la fiecare baril extras, compania trebuia să descopere rezerve noi de 0,7 barili.
Rafinare În această activitate se urmăreste creşterea eficienţei prin majorarea ratei de utilizare a capactităţilor de rafinare de la 75% la 95% şi scăderea consumurilor proprii de la 14% la 9%.
Distribuţie Se urmăreste extindererea reţelei de distribuţie la 850 benzinării, fiecare cu vânzări medii anuale de patru milioane de litri.
Gaze naturale Se preconizează o cotă de piaţă mai mare de 35%.
Participaţii în alte domenii
– 45% din activele producătorului de mase plastice Robiplas Company
– 96,84% din acţiunile producătorului şi distribuitorului de polietilenă Poliflex
– Acţiunile de la Telescaun Țihuţa (1,68%), respectiv cele de la producătorul de produse lactate Agribac Bacău (0,79%)
– Petromed Solution, cu activităţi pe piaţa serviciilor medicale
Profit şi pe timp de criză
În primele nouă luni ale acestui an, cifra de afaceri a Petrom a fost de 9,45 miliarde de lei, iar profitul net, de 1,53 miliarde de lei