Compania SNP Petrom va infiinta o noua companie petrochimica prin separarea activitatilor petrochimice de la Arpechim, informeaza un comunicat al Petrom. Noua companie, Petrochemical Arges va functiona independent incepand cu a doua parte a anului 2007 si va include instalatia de piroliza, extractia de aromatice, polietilena de inalta densitate, polietilena de joasa densitate, parcuri de rezervoare pentru materii prime si produse, precum si statii de incarcare.
“Masura este parte a procesului de modernizare a Petrom si urmeaza tendintele internationale in domeniu, respectiv de a separa chimia de rafinare. In plus, aceasta decizie va permite managementului companiei nou infiintate sa se concentreze asupra posibilitatilor de a eficientiza si de a dezvolta aceasta activitate”, spune Jeffrey Rinker, membru al Comitetului Executiv al Petrom.
Potrivit Petrom, unitatea de extractie aromatice are o capacitate de 50.000 de tone pe an, iar instalatia de piroliza II poate produce pana la 200.000 de tone de etilena si 95.000 de tone de propilena pe an.
Volumul vanzarilor de produse petrochimice al rafinariei Arpechim in cursul anului 2006 a totalizat 302.000 de tone atat catre piata interna cat si pe pietele internationale in tari ca Turcia, Bulgaria, Ungaria sau Polonia. Petrom estimeaza ca aproximativ 700 de angajati ai Arpechim in domeniul petrochimic vor fi transferati la noua companie.
Actionarul majoritar (peste 99%) al Petrochemical Arges va fi Petrom, reprezentat de Jeffrey Rinker, iar Mihai Sorescu va fi numit director general, se mai arata in comunicat.
Petrom este unul dintre cei mai mari producatori de titei si gaze din Europa de Sud-Est si cea mai mare companie romaneasca din industria de profil cu activitati in sectoarele explorare si productie, rafinare si produse petrochimice, gaze naturale, precum si comercializare. Potrivit companiei, Petrom exploateaza rezerve de petrol si gaze estimate la 1 miliard barili echivalent petrol, avand o capacitate anuala de rafinare de 8 milioane tone si circa 550 statii de distributie carburanti in Romania. Totodata, Petrom detine o retea internationala de 82 de benzinarii, localizate in Moldova si Ungaria care va fi extinsa cu 178 de statii premium suplimentare in Romania, Bulgaria, Serbia si Muntenegru, achizitionate in ianuarie 2006. In anul 2005 cifra de afaceri a Petrom a fost de 2.970 milioane de euro. Actionarii SNP Petrom sunt grupul austriac OMV care dupa majorarea de capital detine 51,011% din actiuni, Fondul Proprietatea S.A. care detine 9,887%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare cu 2,026%, iar 6,214% apartin actionarilor minoritari.
Sursa: Capital 19 Februarie 2007