Petrom si ExxonMobil au semnat o intelegere cu privire la explorarea in comun a potentialului de hidrocarburi in zona platformei continentale romanesti a Marii Negre. Explorarea se va face in ape cu o adancime cuprinsa intre 50 si 1.700 m, din perimetrul Neptun, care cuprinde o arie de aproximativ 9,900 km2.In acest sens, in cursul anului 2009 urmeaza sa fie efectuata o achizitie seismica 3D de mari dimensiuni.Petrom va conduce operatiunile fazei initiale de explorare, care va include achizitia
Petrom si ExxonMobil au semnat o intelegere cu privire la explorarea in comun a potentialului de hidrocarburi in zona platformei continentale romanesti a Marii Negre.
Explorarea se va face in ape cu o adancime cuprinsa intre 50 si 1.700 m, din perimetrul Neptun, care cuprinde o arie de aproximativ 9,900 km2.
In acest sens, in cursul anului 2009 urmeaza sa fie efectuata o achizitie seismica 3D de mari dimensiuni.
Petrom va conduce operatiunile fazei initiale de explorare, care va include achizitia seismica si studiile geologice efectuate in zona de mare adanca.
ExxonMobil va finanta cea mai mare parte a lucrarilor si va furniza expertiza in procesul de evaluare a datelor seismice nou achizitionate.
„Colaborarea cu ExxonMobil constituie un pas important pentru Petrom in ceea ce priveste explorarea potentialului de hidrocarburi al Marii Negre. Potentialul zonelor de apa adanca nu a fost inca explorat in zona romaneasca si foarte putin explorat in alte zone”, a declarat Johann Pleinninger, membru in comitetul executiv al Petrom, responsabil pentru activitatile de explorare si productie.
Explorarea platformei continentale romanesti a Marii Negre in zonele cu adancimi mai mici ale apei a fost demarata inca din anul 1969, prin efectuarea primelor achizitii seismice.
Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc in anul 1980, iar productia a inceput in 1986. In prezent, Petrom opereaza in doua perimetre offshore (Istria XVIII si Neptun XIX), insumand o arie de 13.880 km2.
Petrom desfasoara in prezent activitati de extractie pe platforma continentala in patru zacaminte comerciale (Lebăda Est, Lebada Vest, Sinoe si Pescarus). Un al cincilea zacamant (Delta) se afla in stadiul de dezvoltare.
Productia actuala atinge aproape 31.000 barili/zi, ceea ce reprezinta aproximativ 16% din productia Petrom din Romania.