El a explicat că o liberalizare a preţului la gaze şi electricitate va pune probleme consumatorilor vulnerabili, iar Guvernul, cu acordul FMI, va introduce o taxă extraordinară exclusiv la extracţie şi producţie, nefiind aplicată distribuitorilor, ci producătorilor de energie. Companiile vizate de statul român sunt Petrom şi Romgaz, cei mai mari producători de gaze naturale din ţara noastră. Romgaz este o companie de stat, în timp ce la Petrom acţionarul majoritar este grupul austriac OMV. De altfel, chiar astăzi, şeful OMV a avut o întâlnire, la Palatul Victoria, cu premierul Victor Ponta, unde au discutat despre strategia companiei petroliere, cea mai mare companie din România, în următorii zece ani.

“O astfel de taxă extraordinară pe venituri extraordinare nu duce la creşterea preţurilor, ci vine să vine să compenseze creşterea preţurilor. Banii sunt obţinuţi de la acele companii care ar obţine un venit pentru care nu au făcut investiţii noi, nu au depus un efort suplimentar, ci pur şi simplu beneficiază de creşterea preţurilor, de liberalizarea preţurilor”, a explicat Voinea, citat de Agerpres. El a precizat că o parte substanţială din acel venit suplimentar, procentul fiind în negociere, “va fi unul mare pentru statul român şi se va întoarce la buget pentru subvenţii directe către consumatorii vulnerabili”.

Conform definiţiei Eurostat, citate de Voinea, consumatorul vulnerabil pe partea de energie este cel care nu îşi permite să îşi asigure un confort termic minim în mod permanent. Secretarul de stat în MF susţine că pe baza calculelor Eurostat ponderea acestora era în urmă cu doi ani de peste 30% în România. “Vom vedea la sfârşitul acestui an câţi sunt. Ei trebuie identificaţi în mod individual şi banii care se colectează suplimentar de la aceste companii se vor duce direcţionat către consumatorii vulnerabil”, a mai spus Voinea.

El a subliniat că statul român va introduce această taxă în consultare cu companiile care au fost informate despre principiile acestei taxe şi de comun acord cu FMI şi CE şi cu asistenţa tehnică a Băncii Mondiale care ne trimite un grup de experţi fiscali pentru a definitiva forma de calcul a acestei taxe.“Nu ia nimeni biruri de pe nimeni, ci este o chestiune firească pentru obiectivele aflate în derulare, nu se referă la domenii noi de investiţii în domeniul gazelor, motivul fiind că se vor obţine venituri extraordinare în urma liberalizării preţurilor şi nu are legătură cu redevenţele”, a mai afirmat Voinea, care a adăugat că taxa nu va fi calculată din profit pentru că “profitul poate fi ascuns” .
Cum se va calcula nivelul de taxare
Modul de calcul avansat de secretarul de stat al taxei din venitul suplimentar este preţul nou din care se scade un preţ vechi (de referinţă) înmulţit cu volumul care se vinde şi cu un procent aflat în negociere.

Liviu Voinea susţine că taxa va fi legiferată în această toamnă, iar preţul de referinţă va fi un preţ istoric “pentru a nu stimula companiile să crească preţurile înaintea intrării în vigoare a acestei taxe”.

‘În principiu, este o taxă pe durata calendarului de liberalizare a preţului la energie”, a adăugat Voinea, care a precizat că taxa va aduce gradual bani la buget, suma estimată pentru 2013 fiind de sute de milioane de lei, în creştere în fiecare an.

Citiţi şi: Preţul gazelor va creşte la consumatorii casnici cu 5% şi la consumatorii industriali cu 10%