Petrom a anunţat azi că a finalizat negocierile pentru vânzarea instalaţiilor petrochimice de la rafinăria Arpechim, către Oltchim, pentru 13 milioane de euro. Tranzacţia va fi finalizată în momentul în care vor fi obţinute acordurile de la "autorităţile fiscale şi de concurenţă", probabil la începutul lui 2010, se arată într-un comunicat al Petrom. Preţul ce urmează a fi plătit de Oltchim se ridică la 13 milioane de euro şi acoperă "activele fixe, stocurile de hidrocar
Petrom a anunţat azi că a finalizat negocierile pentru vânzarea instalaţiilor petrochimice de la rafinăria Arpechim, către Oltchim, pentru 13 milioane de euro. Tranzacţia va fi finalizată în momentul în care vor fi obţinute acordurile de la „autorităţile fiscale şi de concurenţă”, probabil la începutul lui 2010, se arată într-un comunicat al Petrom.
Preţul ce urmează a fi plătit de Oltchim se ridică la 13 milioane de euro şi acoperă „activele fixe, stocurile de hidrocarburi şi celelalte active circulante, precum şi investiţiile efectuate de Petrom”, potrivit comunicatului. De asemenea, odată cu negocierile pentru preluarea activităţii de petrochimie, au fost stabilite şi condiţiile în care Oltchim îşi va achita datoriile către Petrom. Acestea se ridică la 112,4 milioane de lei şi „vor fi reeşalonate pe o perioada de trei ani, plata urmând a se face săptămânal”, potrivit Petrom.
„Integrarea Oltchim cu petrochimia de la Arpechim reprezintă unica şansă de revitalizare a activităţii petrochimice din România. Această tranzacţie va duce la creşterea capitalizării bursiere a Oltchim, cu beneficii directe pentru acţionarii noştri şi va genera noi locuri de muncă pentru judeţele Argeş şi Vâlcea”, a declarat Constantin Roibu, directorul general al Oltchim.
Acţiunile Oltchim, care este listată la Bursa de Valori Bucureşti au fost suspendate de la tranzacţionare la 10:43 la solicitarea companiei, care a precizat că ar putea anunţa vineri un eveniment cu un posibil impact asupra preţului titlurilor.
Atât Oltchim cât şi Ministerul Economiei au anunţat în cursul acestei săptămâni că tratativele pentru preluarea activităţilor de petrochimie de la rafinăria Arpechim Piteşti deţinută de Petrom sunt avansate.
Guvernul a aprobat pe 6 decembrie bugetul de venituri şi cheltuieli al Oltchim pe 2009, care prevede în valoare de 120,12 milioane de lei, pentru finanţarea investiţiilor. Oltchim a obţinut o garanţie de la Eximbank, în numele şi în contul statului român în valoare de 49,6 milioane de euro. Aceasta face obiectul unei investigaţii a Comisie Europene pe tema ajutorului de stat.
Oltchim a achiziţionat de la Petrom instalaţiile de piroliză, de extracţie de aromatice, de polietilenă de joasă şi de înaltă densitate şi o serie de rezervoare, precum şi terenul aferent, cu o suprafaţă de circa 150 de hectare. Unitatea de extracţie aromatice are o capacitate de producţie de 50.000 de tone pe an, iar instalaţia de piroliză poate produce până la 200.000 de tone de etilenă şi 95.000 de tone de propilenă pe an.
La rândul său, compania Petrom a anunţat că va renunţa până la sfârşitul anului viitor la afacerile din petrochimie, prin vânzarea activităţilor de profil ale rafinăriei Arpechim şi închiderea combinatului chimic Doljchim.
Cei 560 de angajaţi din cadrul activităţii de petrochimie din Arpechim vor fi transferaţi către Oltchim, însă, vor continua să beneficieze de prevederile contractului colectiv de muncă la nivelul Petrom pentru încă un an, cel puţin.
Oltchim a început tratativele pentu preluara Arpechim încă din 2007. Pentru realizarea achiziţiei, Guvernul a aprobat în vara acestui an acordarea unei garanţii de stat de 49,6 milioane de euro pentru compania din Râmnicu-Vâlcea.
Garanţia ar urma să fie emisă de EximBank, pentru a acoperi 80% dintr-un credit de 62 milioane de euro necesar activităţilor de petrochimie ale Arpechim, care este furnizorul de materii prime al combinatului.
Comisia Europeană a iniţiat în noiembrie o investigaţie privind garanţia de stat, având îndoieli că măsura este justificată , urmând să verifice dacă Oltchim se află în dificultate înainte de începerea crizei economice.
Oltchim Râmnicu-Vâlcea este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 54,79% din capital. De asemenea, grupul german PCC SE, care contestă această achiziţia petrochimiei Arpechim, deţine o participaţie de 12,15%.