Reprezentanţii OMV Petrom susţin că ANRE încalcă directivele eurpene prin stabilirea preţului la gaze şi spun că vor continua discuţiile cu autorităţile pe tema „dereglementării pieţei. "În practica de reglementare a preţului final la consumator, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) recomandă sau induce un anumit nivel de preţ, care este la mai puţin de jumătate din cel de import. Prin aceasta, autorităţile reglementează de fapt
Reprezentanţii OMV Petrom susţin că ANRE încalcă directivele eurpene prin stabilirea preţului la gaze şi spun că vor continua discuţiile cu autorităţile pe tema „dereglementării pieţei.
„În practica de reglementare a preţului final la consumator, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) recomandă sau induce un anumit nivel de preţ, care este la mai puţin de jumătate din cel de import. Prin aceasta, autorităţile reglementează de fapt un preţ care este liberalizat. Este o încălcare a principiilor economiei de piaţă. Se încalcă directivele euopene, pentru că ANRE face o discriminare între un producător local şi importatori. Avem acelaşi produs, dar printr-o măsură administrativă preţul este menţinut la jumătate. Nu spunem că trebuie să fie la nivelul celui de import, dar trebuie lăsate mecanismele de piaţă să funcţioneze”, a spus Gheorghe.
Ea a precizat că aceste discuţii cu autorităţile durează de cinci ani .
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat anterior că în martie va fi prezentat un calendar de aliniere a preţului gazelor. Iar Banca Naţională, a luat în calcul, în cadrul prognozelor asupra inflaţiei în 2010, o majorare cu 5% a preţului gazelor vândute populaţiei.
„Va trebui să îi întrebăm pe ei dacă vor publica în martie acest calendar de aliniere a preţului gazelor”, a continuat Gheorghe, răspunzând unei întrebări.
Preţuri la jumătate
Potrivit datelor companiei prezentate în conferinţa de presă, preţul gazelor produse în România se situa anul trecut la 162 dolari pe 1.000 metri cubi, în timp ce preţul gazelor importate era la 353 dolari pe 1.000 metri cubi.
Priorităţile companiei vor fi creşterea activităţii de explorare şi producţie, continuarea eficientizării rafinăriei Petrobrazi prin investiţii, chiar dacă la un nivel redus cu circa jumătate faţă de nivelul iniţial.
Totodată, compania se va concentra pe asigurarea lichidităţilor necesare pentru investiţii.
„Anul 2010 va fi un an plin de provocări, vom vedea aceeaşi volatilitate mare a preţului ţiţeiului, a marjelor de rafinare. Preţul ţiţeiului probabil se va aşeza la un nivel de 60-80 dolari. provocări şi mai mari vom avea în privinţa cererii de carburanţi la gaze în România”, a afirmat Gheorghe.