Compania Petrom a anuntat marti, ca isi exercita dreptul de preemptiune pentru achizitia pachetului detinut de Shell la companiile Shell Gas Romania SA si Trans Gas Services SRL. Practic, prin achizitia pachetului de actiuni la cele doua companii, Petrom devine cel mai mare operator de pe piata de gaz petrolier lichefiat (GPL) din Romania, sustine compania.

“Achizitia ne va permite sa ne consolidam pozitia pe care o detinem pe piata de GPL din Romania. Aceasta tranzactie creeaza sinergii cu activitatile noastre pe piata de GPL si ne permite sa ne crestem cota de piata, care, in prezent, este de circa 17% pentru distributia de butelii si de 2% pentru autogaz “, spune Tamas Mayer, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de marketing.

Exercitarea dreptului de preemptiune presupune ca Petrom sa achizitioneze 55,53% din actiunile Shell Gas Romania SA si a 60% din actiunile Trans Gas Services SRL. Potrivit Petrom, compania achizitioneaza Shell Gas Romania si Trans Gas Services ca urmare a deciziei Shell de a renunta la afacerile cu GPL din Romania, Bulgaria, Cehia, Germania, Spania si Elvetia. Finalizarea tranzactiei este conditionata de semnarea documentelor necesare tranzactiei cu Shell Gas (LPG) Holdings BV si avizul Consiliului Concurentei, estimat a fi obtinut in trimestrul trei al acestui an.

Petrom este prezent pe piata de GPL din Romania, in principal, prin propria retea de distributie butelii precum si prin participatiile de 44,47% in Shell Gas Romania, cel mai mare operator pe piata de distributie a buteliilor, si 20% in Trans Gas Services SRL, furnizor de propan din import. Din cele circa 600 de statii pe care Petrom le detine in Romania, aproximativ 300 comercializeaza butelii. “Consumul anual de GPL in Romania se ridica la circa 250 mii tone, cu perspective de crestere. Prin urmare, ne vom concentra asupra activitatilor pe care le derulam pe aceasta piata, in vederea optimizarii lor”, a adaugat Tamas Mayer.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele explorare si productie, rafinare si produse petrochimice, gaze naturale, precum si comercializare. Petrom exploateaza rezerve de petrol si gaze estimate la 1 miliard de barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de opt milioane tone si 593 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 211 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia. In anul 2006 cifra de afaceri a Petrom a fost de 3.709 milioane de euro, iar profitul inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari (EBITDA) a fost de 1.020 milioane de euro. In urma majorarii capitalului social, OMV, unul dintre principalii jucatori din industria de petrol si gaze din Europa centrala detine 51,011% din actiunile Petrom. OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de rafinare si marketing si in 19 tari pe cinci continente in domeniul de explorare si productie, distributie gaze precum si produse chimice in 27 de tari pe cinci continente. Statul Roman detine 30,862% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea S.A. detine 9,887%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,026%, iar 6,214% apartin actionarilor minoritari.

Sursa: Capital 09 Mai 2007