Piaţa imobiliară îşi va reveni în aproximativ şase ani, a declarat Petru Rareş, preşedintele Institutului Bancar Român.

Potrivit acestuia, scăderea medie a pieţei imobiliare, rezultată din cele 15 crize anterioare prin care a trecut economia mondială de-a lungul timpului, a fost de 35,5%.

De asemenea, din statistică rezultă o perioadă medie a crizelor de 1,9 ani, însoţită de o scădere a PIB de 9%. Perioada necesară revenirii burselor la nivelul de dinainte de criză este de 3,4 ani, a spus Petru Rareş, afirmând în continuare că, la finele semestrului întâi al acestui an, s-a consemnat o uşoară revenire a majorităţii indicatorilor, inclusiv pe piaţa bursieră. „Avem semnale că, în fapt, căderea economică se apropie de sfârşit, dar, pe de altă parte nu ştim când se va relua procesul de creştere. Oricum, o creştere accentuată este exclusă, recuperarea fiind lungă şi dificilă”, a afirmat Petru Rareş, în cadrul unui seminar pe tema rezolvării conflictelor între bănci şi debitori.

Preşedintele IBR a afirmat de asemenea că nivelul pierderilor determinate de criză este de câteva sute de trilioane de dolari, 592 de mii de miliarde de dolari reprezintă valoarea produselor derivate, care sunt considerate de către specialişti ca fiind la baza declanşării crizei.

DETALII
Citeşte şi Miliardarii de carton din imobiliare