Iniţial, fabrica va produce sub 100.000 de vehicule pe an, iar PSA Peugeot Citroen, al doilea producător auto din Europa, ar putea anunţa oficial proiectul la începutul lunii iunie, susţin sursele. Vehiculele vor avea un preţ accesibil şi vor fi vândute în Africa. 

Marocul este un teritoriu familiar pentru şeful Peugeot, Carlos Tavares, care, pe vremea când deţinea funcţia de director de operaţiuni al Renault, a supervizat fabrica producătorului auto francez din Tangier. 

Noua fabrică va fi deţinută integral de Peugeot, iar activităţile din Africa vor fi gestionate de Jean-Christophe Quemard, unul dintre directorii companiei franceze. 

Vânzările Peugeot în Africa şi Orientul Mijlociu au scăzut anul trecut cu 25%, la 169.400 vehicule. 

Alianţa Renault – Nissan are o fabrică de un miliard de euro la Tangier, unde construieşte vehicule Dacia. De asemenea, Renault a deschis anul trecut o fabrică lângă Oran, în Algeria. 

PSA Peugeot Citroen a raportat recent primul său profit anual din ultimii trei ani, după închiderea unei fabrici, reducerea numărului de angajaţi şi scăderea cheltuielilor cu noile modele. 

În 2014, compania franceză a înregistrat un profit operaţional de 905 milioane de euro (un miliard de dolari), după pierderi de 364 milioane de euro în 2013. Analiştii se aşteptau la câştiguri de 953,2 milioane de euro. În mai 2014, grupul chinez Dongfeng a achiziţionat o participaţie de 14% în Peugeot pentru a ajuta la redresarea companiei franceze. 

În 2014, livrările companiei franceze au urcat cu 4,3%, la 2,94 milioane de vehicule, de la 2,82 milioane de unităţi în 2013, pe fondul majorării cererii pentru maşinile de teren 2008 şi 3008 şi a break-ului 308. Totuşi, nivelul vânzărilor încă este cu 18% mai redus decât în 2010, când Peugeot raporta livrări record de 3,6 milioane de vehicule. 

Peugeot vinde acum mai multe vehicule în China decât în Franţa şi, împreună cu Dongfeng, vrea să vândă anual 1,5 milioane de vehicule pe piaţa chineză până în 2020.

AGERPRES