Informația vine în contextul în care autoritatea de reglementare din Australia a aprobat, provizoriu, antiviralul Pfizer, autoritățile securizându-și deja 500.000 de doze de Paxlovid în 2022, potrivit Cosmogazine. Și în Europa, Agenţia Europeană pentru Medicamente a aprobat deja Paxlovid, devenind astfel primul tratament antiviral oral pentru boală autorizat pe continent.
Un total de 2246 de pacienți au fost implicați în studiul dublu-orb, controlat randomizat, 1120 primind pilula și 1126 primind placebo.
În acest moment, există și alte medicamente utilizate pentru a trata COVID-19, inclusiv Remdesivir injectabil, singurul antiviral aprobat pentru a trata COVID moderat până la sever la adulții care nu sunt ținuți sub ventilație. Avantajul Paxlovid este că poate fi administrat acasă.
Testele clinice cu pastila Pfizer au fost oprite mai devreme după ce acesta a arătat că reduce cu 89% riscul de spitalizare sau deces la adulții expuși la forma gravă a bolii.
Testele clinice ale Pfizer, efectuate pe 1.219 de persoane, au studiat spitalizările sau decesele din rândul persoanelor cu forme moderate de Covid-19 ce aveau cel puțin un factor de risc pentru apariția formei grave a bolii, precum obezitatea sau vârsta înaintată.
Va schimba cu adevărat lucrurile
„Există câteva cazuri specifice care evidențiază cât de importante pot fi aceste antivirale”, spune Paul Griffin, expert în boli infecțioase la Universitatea din Queensland.
„Cel mai important este că vârstnicii pot fi tratați acum și acasă. Faptul că le poți oferi ceva care le reduce șansele de a evolua către o boală severă și spitalizare va schimba cu adevărat lucrurile”, spune Griffin.
Când vor fi lansate și cine va avea acces la noile pastile
Este puțin probabil ca pastilele Pfizer să fie disponibile, imediat, pe scară larg. Noile ghiduri clinice pentru utilizare specifică faptul că acestea ar trebui utilizate în stadiile incipiente ale virusului la adulții nevaccinați care prezintă un risc mai mare de progresie a bolii. Asta pentru că studiile nu au inclus persoane care au fost vaccinate, iar eficacitatea lor este mai puțin clară pentru pacienții vaccinați.
Departamentul de Sănătate din Australia a declarat că pastilele ar trebui rezervate în primul rând pentru utilizarea în cazul celor mai expuși riscului, inclusiv în instituțiile rezidențiale de îngrijire a vârstnicilor și în serviciile de sănătate controlate de comunitatea aborigenă.
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat luna trecută Paxlovid, devenind astfel primul tratament antiviral oral pentru boală autorizat în Europa. Tratamentul complet include o pastilă la fiecare 12 ore timp de cinci zile.