Decizia momentului în Statele Unite! Specialiştii CDC sunt la un pas să vină cu o recomandare uluitoare. Ar fi o reuşită foarte importantă pentru Pfizer, companie care a avut deja profituri de zeci de miliarde de dolari în acest an din vânzarea vaccinurilor.
Decizie uluitoare la nivelul Statelor Unite ale Americii, în plină pandemie!
Americanii li se va recomanda să se vaccineze doar cu Pfizer şi Moderna
Cetăţenilor americani le va fi recomandat să se vaccineze anti-COVID, de acum încolo, doar cu serurile bazate pe tehnologia ARN mesager, respectiv cele de la Pfizer şi Moderna.
Recomandarea va veni în detrimentul serului dezvoltat de compania Johnson&Johnson, care conţine un vector viral, transmite agenţia Reuters. Tehnologia folosită de J&J se bazează pe o versiune modificată a unui adenovirus pentru a stimula imunitatea.
Ce probleme au fost sesizate în cazul vaccinului Johnson&Johnson?
Toate cele trei companii americane au dezvoltat vaccinuri eficiente împotriva noului coronavirus, însă recomandarea luată în calcul de către un grup de consilieri externi ai CDC (Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor) ar putea fi făcută în mod oficial din cauza cazurile de tromboză cu sindrom de trombocitopenie, raportate după vaccinarea cu J&J la unele persoane.
Aceste cazuri presupun apariția unor cheaguri de sânge însoțite de un nivel scăzut al trombocitelor.
Specialiştii CDC au descoperit că rata apariţiei acestor cazuri de tromboză este mai mare decât estimările precedente, numărul în creştere fiind raportat atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. În SUA, au fost raportate cel puţin 9 decese survenite în urma unor astfel de probleme de coagulare a sângelui.
Poziţia autorităţilor medicale europene este diferită
La nivel european însă, vaccinul anti-COVID al Johnson&Johnson este considerat unul sigur, astfel că Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a transmis că serul poate fi folosit şi ca booster. Decizia a fost luată cu două zile în urmă, pe 15 decembrie.
Doza booster de la J&J poate fi administrată persoanelor adulte, de peste 18 ani, care s-au vaccinat deja cu acelaşi ser produs de compania americană. EMA transmite că doza booster trebuie făcută la cel puţin două luni de la prima injecţie.
Mai mult, doza booster de J&J poate fi adminstrată şi persoanelor care s-au imunizat iniţial cu serurile tip ARN mesager de la Pfizer sau Moderna, au stabilit specialiştii EMA. În aceste cazuri, se va declanşa o reacţie imunitară mai puternică.