Un vaccin combinat, care vizează COVID-19 şi gripa, este un nou proiect al alianţei Pfizer-BioNTech. Cele două laboratoare au dezvoltat deja unul dintre cele mai bine vândute vaccinuri anti-COVID-19 din lume.
Pfizer şi partenerul său german BioNTech au anunţat, joi, lansarea primei faze a unui studiu asupra unui vaccin candidat pe bază de ARN mesager (ARNm) care combină protecţia contra gripei şi a COVID-19. Cele două laboratoare au dezvoltat deja unul dintre cele mai bine vândute vaccinuri anti-COVID-19 din lume.
Un vaccin combinat care utilizează tehnologia ARNm „ar putea simplifica practicile de vaccinare împotriva acestor doi agenţi patogeni respiratori, ceea ce ar putea duce la o mai bună acoperire vaccinală pentru ambele boli”, a declarat Annaliesa Anderson, director ştiinţific la Pfizer, citată într-un comunicat.
Pfizer şi BioNTech se alătură altor laboratoare care încearcă, de asemenea, să dezvolte un vaccin combinat: Moderna a dat startul primei faze a unui studiu asupra unui vaccin împotriva gripei şi COVID-19, a confirmat compania americană, joi, în marja anunţării rezultatelor sale trimestriale, a anunțat AFP.
BioNTech şi Pfizer, primul vaccin din lume aprobat împotriva COVID-19
La jumătatea lunii octombrie, laboratorul american de biotehnologie Novavax a anunţat „rezultatele pozitive ale studiului clinic de faza 1 şi 2” a unui vaccin candidat de acest tip.
Până în 2020, BioNTech şi Pfizer au reuşit să creeze rapid şi cu succes primul vaccin din lume aprobat împotriva COVID-19, care a generat venituri de miliarde de dolari pentru ambele companii.BioNTech, cu sediul în Mainz (vestul Germaniei), va fi responsabilă de testarea siguranţei, a răspunsului sistemului imunitar şi a dozei optime a unui vaccin candidat combinat, prin recrutarea a 180 de voluntari sănătoşi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 64 de ani în Statele Unite, potrivit unui comunicat. Perioada de monitorizare a fiecărui participant va fi de şase luni.
Vaccin de tip inhalator împotriva coronavirusului dezvoltat de China
Tehnologia ARNm permite transmiterea unei comenzi către celulele umane pentru ca acestea să producă proteinele prezente în virus cu scopul de a „antrena” sistemul imunitar să îl recunoască și să îl neutralizeze.
Faza de testare va avea drept scop descoperirea „potențialului vaccinurilor mARN care vizează mai mult de un agent patogen”, a declarat Ugur Sahin, CEO și cofondator al BioNTech, citat în comunicat.
Specialiștii chinezi au anunțat că au introdus un nou vaccin împotriva coronavirusului, care nu este injectat, ci inhalat. Noul vaccin este produs de firma farmaceutică chineză CanSino Biologics, pentru a fi utilizat ca doză de rapel în septembrie, iar autoritățile de reglementare din China au aprobat deja vaccinul.