Cât va câștiga Pfizer în acest an mulțumită vaccinului și pastilei anti-COVID? Gigantul are mari așteptări
Totodată, Pfizer a transmis și că se așteaptă la alte 22 de miliarde de dolari din vânzările Paxlovid, medicamentul său antiviral pentru COVID-19, potrivit informațiilor transmise de reuters.com
Analiştii prognozau vânzări de 33,79 miliarde de dolari pentru vaccinul COVID-19 şi de 22,88 miliarde de dolari pentru Paxlovid. Vaccinul, bazat pe tehnologia ARNm care stă și în spatele produsului de la rivalul Moderna, este utilizat în peste 160 de țări, inclusiv în SUA.
Pfizer își propune să producă peste 4 miliarde de doze în 2022
Pfizer își propune să producă peste 4 miliarde de doze în 2022, cu 1 miliard mai mult faţă de anul precedent. Paxlovid, medicamentul pentru tratarea COVID-19, s-a dovedit promițător în reducerea spitalizărilor și a deceselor la pacienții cu risc ridicat, iar compania se așteaptă să producă cel puțin 120 de milioane de seturi de tratament cu acest medicament, conform sursei menționate.
În total, Pfizer a estimat pentru 2022 vânzări de la 98 la 102 miliarde de dolari, tot sub estimările de 105,48 miliarde de dolari ale analiștilor. Amintim că România a primit aproximativ 18 milioane de doze de vaccin Pfizer BioNTech și au administrate peste 11 milioane de doze. Paxlovid a fost aprobată la sfârșitul lunii ianuarie de Agenţia Europeană pentru Medicamente, însă autoritățile de la București nu au reușit să ajungă la un acord cu producătorul american Pfizer.
Pfizer nu mai poate fi oprit
O pastilă anti-Covid era așteptată încă din primul moment al pandemiei pentru că se spera că poate reduce bolile grave și poate ajuta la prevenirea următoarei pandemii. Dar o astfel de pastilă este și acum prea scumpă și nici nu o poate avea oricine.
În primele zile ale pandemiei, toți ochii erau ațintiți asupra potențialelor vaccinuri. Dar, în timp ce vaccinurile își anunțau triumfător apariția, eforturile de a dezvolta și o pastilă anti-COVID mergeau înainte, în speranța că vor contribui și ele la sfârșitul pandemiei, scrie TehnologyReview.
Compania Pfizer, care s-a încununat de glorie după ce a creat primul vaccin anti-Covid, a apăsat pedala de accelerație și pentru realizarea unui medicament antiviral, testând sute de substanțe chimice. Chiar dacă primele vaccinuri au fost autorizate în SUA în decembrie 2020, în paralel se făceau studii pe animale pentru a verifica medicamentul denumit Paxlovid. Testele pe oameni au început în martie 2021, iar până în toamnă Pfizer avea să anunțe că a dat lovitura cu antiviralul său.
„A fost un moment incredibil”, spune Charlotte Allerton, șefa de design medical de la Pfizer. Chiar dacă a venit după aproape un an de la dezvoltarea vaccinului, Allerton crede că Paxlovid a stabilit încă un record: pornind de la sintetizarea unei noi substanțe chimice și până la demonstrația că poate trata o boală în mod sigur, a fost cel mai rapid medicament pe care o companie farmaceutică l-a supus autorităților spre aprobare.
Un test pe voluntari nevaccinați realizat de Pfizer a arătat că noua pastilă reduce șansa unei forme severe de Covid-19 cu 89%. Iar rezultatele păreau să vină în cel mai bun moment, atunci când noua variantă Omicron, care se răspândea rapid, infecta milioane de oameni.
Pentru Pfizer, antiviralul Paxlovid, care poate fi administrat de pacienți acasă, ar putea să se transforme într- un nou succes. „Este un permis pentru a face bani. Cu cât mai multe pastile vor putea face, cu atât vor vinde mai mult guvernelor”, spune un analist economic, care crede că, în mod sigur, cererea va depăși oferta.