Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite ale Americii (Food and Drug Administration – FDA) a decis micșorarea limitei de vârstă pentru injectarea cu doza booster a vaccinului anti-covid. Drept urmare, FDA a aprobat doza booster pentru adolescenți.
Joi, Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite ale Americii (Food and Drug Administration – FDA) a micșorat limita de vârstă pentru vaccinarea cu doza booster a vaccinului anti-Covid. Drept urmare, FDA a aprobat doza booster Pfizer pentru adolescenții de 16-17 ani, conform AFP şi reuters.com.
Doza booster Pfizer neautralizează Omicron
FDA și-a anunțat public hotărârea oficială la doar o zi distanță după informarea oferită de Pfizer. Miercuri, compania farmaceutică a demonstrat că doza booster are potenţialul de a combate noua tulpină Omicron. Astfel că, în urmă cu două săptămâni, Pfizer-BioNTech a emis o solicitare de autorizare de urgenţă a dozei booster pentru adolescenți.
Doza booster a vaccinului Pfizer-BioNTech poate fi administrată persoanelor de 16, 17 ani, care au depășit cel puţin şase luni de la finalizarea schemei inițiale de vaccin.
Peste 4 milioane de adolescenți au fost vaccinați în SUA
Aproximativ 4,7 milioane de persoane de 16, 17 ani au fost injectate cu serul anti-covid în Statele Unite ale Americii, având schema completă de vaccinare. De asemenea, peste 2,5 milioane dintre ei au primit a doua doză în urmă cu jumătate de an. Vaccinul Pfizer este singurul ser anti-covid autorizat în SUA pentru cetățenii sub 18 ani, primele două doze putând fi administrate chiar și copiilor de cinci ani.
„În apropierea sărbătorilor de iarnă, când variantele Delta şi Omicron continuă să se răspândească, vaccinarea rămâne cea mai bună protecţie împotriva COVID-19”, a zis Janet Woodcock, directorul interimar al FDA.
„Eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 scade după a doua doză pentru toţi adulţii şi pentru grupele de 16 şi 17 ani”, a spus Peter Marks, coordonator ştiinţific la FDA.
Riscul de infectare la adolescenți
Conform cercetărilor medicale, adolescenţii au șanse mai slabe decât vârstnicii să dezvolte forme grave de COVID-19. Băieţii prezintă un risc mai mare de miocardită, o inflamaţie a muşchiului cardiac, după vaccinarea cu serurile Pfizer şi Moderna. Deși aceste situații sunt rar întâlnite, autorităţile medicale au adoptat o poziţie prudentă faţă de necesitatea de a administra doze booster adolescenților.
FDA a confirmat, însă, că balanţa dintre beneficiile şi riscurile vaccinării înclină spre promovarea imunizării prin injectare. Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii urmează să analizeze autorizarea emisă joi de FDA.