Pfizer dă vestea anului! E fără precedent. Toată lumea aștepta această decizie

Sursă: Dreamstime

Progresele în dezvoltarea vaccinurilor au permis țărilor să întoarcă armele împotriva Covid-19. Dar, în timp, s-a dovedit că sunt necesare și medicamente care să trateze boala.

Dezvoltarea de noi medicamente antivirale, care s-au dovedit foarte promițătoare în tratarea COVID-19, pare încununată de succes. Primii care au ieșit pe piață cu un antiviral sunt cei de la Merk, dar din spate vine în forță și compania Pfizer, scrie TimesNowNews.

Spre deosebire de pilula anti-Covid de la Merck, care funcționează prin introducerea de erori în mecanismul de replicare a virusului, pastila celor de la Pfizer este un inhibitor al enzimei. Este concepută pentru a bloca activitatea unei enzime critice de care virusul are nevoie pentru a se replica în interiorul celulelor.

Paxlovid are o eficacitate de 89% împotriva SARS-CoV-2

După antiviralul produs de compania Merck, care are o eficacitate de 50% împotriva spitalizării, avem mai multe motive de optimism. Pfizer a anunțat că medicamentul său antiviral, Paxlovid, are o eficacitate de 89% împotriva SARS-CoV-2 într-o analiză intermediară.

Rezultatele neașteptate ale studiului clinic au determinat Pfizer să întrerupă cercetarea și să ceară autorizația FDA.

Rezultatele anunțate de Pfizer săptămâna trecută au inclus date de la peste 1.200 de adulți din SUA care au primit fie pilula Pfizer, fie un placebo.

Regimul de dozare diferă

Regimul de dozare al pastilei Pfizer este diferit față de cel al antiviralului Merck. Deși ambele sunt recomandate a fi administrate imediat după apariția simptomelor, Molnupiravirul celor de la Merck trebuie luat în doză de 800 mg, de două ori pe zi, timp de cinci zile.

În schimb, Paxlovid, antiviralul Pfizer, trebuie administrat de două ori pe zi, timp de cinci zile, dar combinat cu un alt antiviral, Ritonavir, menit să mențină medicamentul „activ în organism pentru perioade lungi de timp, la concentrație mai mare, pentru a ajuta la combaterea virusului”.

Cât ar putea costa tratamentul

Merck a anunțat deja că este în discuții cu o serie de companii farmaceutice indiene pentru a oferi acces echitabil la medicament, mai ales țărilor cu venituri mici și medii.

Lucrurile nu sunt la fel de clare cu pastila Pfizer. Compania a spus că se așteaptă să producă 180.000 de cutii de Paxlovid până la sfârșitul anului și alte 21 de milioane în prima jumătate a anului viitor. Dar, pe baza unor rezultate pozitive, ar putea decide să își mărească producția, a afirmat CEO-ul Pfizer, Alert Bourla.

El a mai spus că Pfizer va încerca să stabilească un preț pentru tratament apropiat de prețul celor de la Merck, de 700 dolari pentru un tratament de cinci zile. Dar prețul ar putea fi mai mic în țările sărace, a indicat el.