Paxlovid, antiviralul Pfizer, este primul medicament special conceput pentru a viza SARS-CoV-2. Antiviralul aparține unei clase de medicamente cunoscute sub numele de inhibitori de protează, informează NewAtlas.
În ultimii ani, au fost dezvoltați mai mulți inhibitori de protează care vizează virusul HIV și hepatita C. Medicamentele inhibă replicarea virală prin blocarea acțiunii unei enzime-cheie de care virusul are nevoie pentru a se multiplica.
Acest antiviral special se află în dezvoltare de peste un deceniu. Inițial dezvoltarea sa a început ca tratament pentru virusul SARS original, care a apărut la începutul anilor 2000, iar în 2020 molecula a fost optimizată pentru a viza SARS-CoV-2.
Noile date anunțate de Pfizer, care nu au fost încă revizuite sau publicate, acoperă un studiu de fază 2/3 amplu. Studiul a înrolat peste 2.200 de subiecți considerați a fi cu risc ridicat de COVID-19 sever.
Ce s-a constatat la cei care au început tratamentul antiviral în trei zile de la apariția simptomelor
Rezultatele finale au constatat că cei care au început tratamentul antiviral în trei zile de la apariția simptomelor au avut cu 89% mai puține șanse de fi spitalizați sau a muri din cauza COVID-19, comparativ cu cei care au primit placebo. Un al doilea grup, care a început tratamentul în cinci zile de la apariția simptomelor, a arătat o eficiență similară. În general, nu au existat decese în grupul Paxlovid, comparativ cu 12 decese în grupul placebo.
Scădere substanțială a încărcăturii virale
„Această informație oferă o confirmare suplimentară a faptului că Paxlovid, candidatul nostru antiviral oral, dacă este autorizat sau aprobat, ar putea avea un impact semnificativ, deoarece datele susțin în continuare eficiența sa la trei zile de la apariția simptomelor și arată o scădere substanțială a încărcăturii virale”, spune CEO-ul Pfizer, Albert Bourla.
„Acest lucru subliniază potențialul antiviralului de a salva viețile pacienților din întreaga lume”, susține el.
Paxlovid este, de asemenea, subiectul altor câteva studii de fază 3 în curs de desfășurare în diferite populații. Cel mai recent anunț Pfizer include date intermediare dintr-un alt studiu de testare a antiviralului într-o populație cu „risc standard”. Aceasta include subiecții vaccinați cu risc ridicat și adulți sănătoși fără niciun factor specific, care îi face mai susceptibili de a avea o formă de COVID-19 sever.
Experimente preliminare care testează eficiența Paxlovid împotriva variantei Omicron
În acel studiu, analiza intermediară arăta că tratamentul antiviral reduce spitalizările și decesul cu 70 %, comparativ cu placebo. Studiul este în desfășurare, fiind așteptate date complete în următoarele săptămâni.
Pfizer a anunțat și rezultatele experimentelor preliminare care testează eficiența Paxlovid împotriva variantei Omicron. Datele inițiale de laborator arată că antiviralul rămâne eficient în inhibarea proteazei-cheie din Omicron. Cu toate acestea, vor fi necesare teste suplimentare pentru a confirma eficacitatea sa împotriva variantei Omicron.
Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) nu a eliberat încă autorizația de utilizare de urgență pentru Paxlovid, dar Pfizer a furnizat date în curs de desfășurare și se așteaptă autorizarea în viitorul apropiat.