Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a declarat că nu poate fi adus în România din cauza unor proceduri juridice. Potrivit acestuia ar trebui modificate „cel puțin patru legi de rang superior”.

Andrei Baciu: Este foarte dificil din punct de vedere juridic

„Vorbim de concepte juridice care sunt aproape imposibil de aliniat. Din câte știu ar trebui să fie modificate cel puțin patru legi de rang superior. (…) E o procedură extrem de amplă din care din punct de vedere juridic nu ar putea să fie implementată astfel încât să putem semna toate – că nu vorbim de un simplu act, nu se vorbește de un simplu contract, ci se vorbește de o întreagă procedură de achiziții, iar propunerea inițială vorbea de trei pași importanți. Din punct de vedere juridic este foarte dificil de a crea cadru juridic într-un timp util pentru situația epidemiologică”, a afirmat Andrei Baciu.

De asemenea, coordonatorul campaniei naţionale de imunizare, Valeriu Gheorghiţă, a explicat la rândul său că modificările legislative ar dura mult prea mult.

„Timpul cât ar lua să se facă aceste modificări legislative este mult mai mare decât timpul în care va fi finalizată procedura europeană pentru că în felul acesta s-a pus problema: dacă, practic ne apucăm să modificăm o legislație care durează mai mult decât se întâmplă procedura europeană de achiziție centralizată atunci nu se justifică acest demers pentru că nu va putea fi realizat mai repede decât procedura europeană”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Sunt chestiuni la nivel european

Întrebat cât ar dura procedura de modificare juridică, Andrei Baciu a declarat că este greu să se pronunțe, nefiind chestiuni care țin de acesta.

„Sunt chestiuni pe care nu le desfășurăm noi; este dificil să ne pronunțăm pe o durată de timp; sunt chestiuni la nivel european. (…) nu cred că are nimeni o idee clară. (…) Timp de o lună și jumătate am explorat toate variantele juridice posibile”, a explicat Andrei Baciu.

Amintim că, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat la finalul lunii ianuarie că a aprobat pastila anti-Covid produsă de Pfizer şi care devine primul medicament antiviral administrat pe cale orală autorizat în Uniunea Europeană, relatează AFP.

EMA „a recomandat ca Paxlovid să fie autorizat pentru tratamentul COVID-19 la adulţii care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă un risc crescut ca boala să devină gravă”, a transmis autoritatea de reglementare europeană, potrivit unui comunicat.