Toți românii care s-au vaccinat cu Pfizer trebuie să știe! Ar putea avea nevoie de o a treia doză de vaccin

Datele publicate, care nu au fost încă revizuite de oamenii de știință, sugerează că vaccinul a fost eficient, în general, în proporție de 91% pe parcursul a șase luni de la administrare.

Într-un studiu aflat în curs, la care participă peste 44.000 de voluntari, s-a descoperit că eficacitatea vaccinului în prevenirea oricărei infecții cu Covid-19 pare să scadă cu o medie de 6% la fiecare două luni după administrare.

Eficacitatea vaccinului Pfizer a scăzut

Vaccinul produs de Pfizer a atins un maxim de peste 96% în decurs de două luni de la vaccinare și a scăzut la 84% după șase luni, notează statnews.com.

Pentru Paul Offit, medic pediatru și expert în vaccinuri la Spitalul de Copii din Philadelphia, rezultatele sunt „foarte liniștitoare”. El spune că nevoia unei a treia doze este legată de numărul persoanelor complet vaccinate care dezvoltă boli severe.

În timp ce datele sugerează că vaccinul Pfizer oferă o protecție durabilă împotriva celor mai grave simptome ale Covid-19, studiul arată că există posibilitatea nevoii administrării unei a treia doze de vaccin pentru a reduce infecția.

Ar putea fi nevoie de o a treia doză

Aceste date susțin afirmațiile Pfizer care spun că două doze de vaccin nu vor fi suficiente pentru a oferi protecție pe termen lung. Autoritățile federale au susținut că persoanele care au fost complet vaccinate nu au încă nevoie de o altă doză.

Studiul efectuat de Pfizer, care are voluntari atât din Europa cât și din America, nu arată dacă vaccinul ar putea fi mai puțin eficient împotriva variantei Delta. Pfizer a efectuat mai multe studii de laborator, sugerând că vaccinul ar trebui să poată neutraliza varianta Delta, dar nu există date clinice la scară largă care să confirme această concluzie.

Puțin peste jumătate din participanții la studiu sunt bărbați. Aproximativ 82% dintre participanți sunt albi, 9,5% sunt negri, 4,3% sunt asiatici, 1% sunt nativi americani. Aproximativ 26% dintre voluntari s-au identificat ca fiind hispanici.

Natalie Dean, biostatistician la Universitatea Emory, a spus că este important să ne amintim că învățăm în continuare despre aceste noi vaccinuri și că diferite vaccinuri se pot dovedi în continuare a avea avantaje și dezavantaje. El subliniază că momentan nu se cunoaște care este cea mai bună metodă pentru combaterea coronavirusului.

Sursă foto: Dreamstime