Compania Pfizer este aşteptată să facă, în următoarele săptămâni, un anunţ deosebit de important, ce poate schimba mersul campaniei de vaccinare în multe ţări. Şi Moderna lucrează la ceva similar, însă rezultatele acestei companii sunt un pic mai departe de a fi făcute publice.
Anunţ important venit din partea Pfizer, cu privire la vaccinarea anti-COVID! Totul s-ar putea întâmpla chiar luna aceasta.
Pfizer va anunţa, foarte curând, cât de sigură este vaccinarea copiilor mai mici de 5 ani
Mai exact, gigantul american Pfizer ar putea anunţa, până la finalul anului sau cel mai târziu la început anului viitor, cât de eficient este vaccinul său împotriva noului coronavirus în cazul copiilor din grupa de vârstă 6 luni – 5 ani.
Totul a fost transmis chiar de către CEO-ul Albert Bourla, potrivit NBC News.
“Avem un studiu pe copii cu vârste de la 6 luni la 2 ani şi un altul pe copii cu vârste de la 2 la 5 ani. (…) Deci, până la finalul anului, începutul anului viitor, când vom avea datele, vom şti mai multe”, a declarat şeful Pfizer.
Varianta Omicron ar putea grăbi imunizarea şi acestei categorii de vârstă
Îngrijorarea la nivel mondial cu privire la cât de bine protejaţi sunt copiii mici pleacă de la varianta Omicron, ce ameninţă să devină dominantă şi să înlocuiească Delta.
Un cercetător din Africa de Sud, ţara unde a fost depistată Omicron pentru prima oară, spunea, vineri, că medicii au remarcat creşterea numărului internărilor copiiilor cu vârste de până la 4 ani.
În prezent, în SUA, singurul grup care nu este eligibil pentru vaccinarea anti-COVID este reprezentat de copiii mai mici de 5 ani.
Explicaţiile oferite şi de şeful Moderna cu privire la vaccinarea copiilor mici
Şi Moderna, cealaltă companie importantă care a dezvoltat un vaccin anti-COVID bazat pe tehnologia ARM mesager, testează pe vaccinul pe copii. Stéphane Bancel, CEO-ul Moderna, nu a precizat deocamdată când vor fi făcute publice primele rezultate ale testelor.
„În cazul copiilor, e necesar să cobori foarte încet în vârstă… şi să începi cu o doză scăzută, apoi să creşti uşor nivelul dozei pentru a o găsi pe cea corectă. (…) Aşadar, durează un pic mai mult pentru că siguranţa copiilor din acele studii este foarte importantă pentru noi”, a declarat Bancel.
În luna noiembrie, compania Moderna a amânat o decizie legată de administrarea vaccinului său la tinerii din grupa de vârstă 12-17 ani, pentru a putea studia mai mult riscul apariţiei rare de inflamaţie cardiacă, miocardită, o afecţiune depistată la un număr mic de bărbaţi tineri care s-au imunizat cu vaccinul Moderna.
Pe de altă parte, Stéphane Bancel i-a indemnat pe oameni să rămână “calmi” în faţa pericolului reprezentat de varianta Omicron, în timp ce autorităţile şi companiile farmaceutice aşteaptă date legate de eficienţa vaccinurilor împotriva Omicron.