Pfizer cheamă România la tribunal. Cât de dificil va fi acest proces?
În decembrie 2023, compania Pfizer a notificat autorităţile din România cu privire deschiderea unui litigiu pentru recuperarea unor sume de bani.
Motivul invocat: partea română nu a finalizat achiziţia a 28 de milioane de doze vaccin anti-COVID. Primul termen al acestui proces urmează să aibă loc în luna februarie.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat că vor exista anumite dificultăţi legate de acest litigiu. Firma care va reprezenta România va trebui să fie familiarizată cu legislaţia din Belgia. Mai mult, procesul se va desfăşura în limba franceză.
Rafila îî acuză pe cei de la Pfizer că, prin această acţiune, aruncă în aer credibilitatea vaccinării în general. El spune că nu se referă aici doar la vaccinarea anti-COVID.
„România este chemată în judecată de compania Pfizer şi există anumite proceduri la nivelul Guvernului în care fie Guvernul, fie Ministerul de Finanţe angajează o firmă de avocatură.
Problema este legată de faptul că firma care va reprezenta în mod efectiv România la proces trebuie să cunoască legislaţia din Belgia şi procesul se desfăşoară în limba franceză. (…)
Eu am luat legătura cu cei din Polonia, am avut o discuţie legată de acest proces şi de o încercare de coordonare a poziţiilor celor două ţări. Mai există şi ce de-a treia ţară, Ungaria. O să vedem dacă putem să avem o reprezentare comună sau separată, dar oricum echipele de avocaţi să discute unii cu ceilalţi.
Eu bănuiesc că şi compania Pfizer o să cumpănească bine în cadrul acestui proces, pentru că mie cel puţin, ca şi om de sănătate publică, mi se pare absolut nefiresc ca o companie farmaceutică să arunce în aer credibilitatea vaccinării în general, nu mă refer la vaccinarea anti-COVID”, a declarat Alexandru Rafila, în cadrul unei emisiuni la Antena 3.
Ţara noastră s-a înţeles mult mai bine cu Moderna. Compania a renunţat la orice litigiu comercial
Pe de altă parte, cei de la Moderna au avut o atitudine foarte corectă, subliniază ministrul Sănătăţii. Ei au încheiat orice litigiu comercial din proprie iniţiativă.
Va rămâne acum de lămurit situaţia şi pentru dozele de vaccin care trebuiau să vină de la Johnson&Johnson şi AstraZeneca.
Revenind la Moderna, compania a trimis în decembrie 2023 1,2 milioane de doze, cu formula nouă a vaccinului. Fuseseră plătite încă din 2021. Cât despre restul de 70% din dozele comandate, compania nu mai are vreo pretenţie faţă de statul român, subliniază Rafila.
„Cu cei de la Moderna chiar la iniţiativa lor… Cu Johnson şi oarecum cu cei de la AstraZeneca mai trebuie să vedem care va fi situaţia, dar Moderna a avut o atitudine foarte corectă. Ne-am trimis dozele pentru un avans plătit de domnul Voiculescu în anul 2021.
Nu trimiseseră dozele, le-au trimis acum în decembrie 1,2 milioane de doze. Le-au trimis acum. Este vorba despre formula nouă a vaccinului şi cine doreşte, noi am distribuit medicilor de familie, dacă este există doritori să se vaccineze să poată să o facă cu cea mai nouă formulă disponibilă.
Au încheiat practic orice fel de litigiu comercial. Pentru restul de 70% din dozele comandate nu a mai avut niciun fel de pretenţie de continuare contractului sau de litigiu în justiţie”, a mai spus Alexandru Rafila.