Se apropie cu repeziciune procesul cu Pfizer. Mai este doar o zi rămasă până la momentul decisiv. România se confruntă cu riscul de a pierde peste 550 de milioane de euro.
În lumina acestui context, se pare că ţara noastră intenționează să ceară o amânare a procesului. Motivul ar fi legat de faptul că are nevoie de timp de pregătire a apărării sale.
De cine este reprezentată România în proces
Ministerul Finanțelor a luat decizia de a desemna Casa de Avocatură Stănescu Vasile și Asociații pentru a reprezenta România în cadrul acestui proces. Contractul corespunzător a fost deja semnat. S-a stabilit colaborarea dintre autoritățile române și casa de avocatură menționată.
Conform surselor Antena 3, în data de 20 februarie, România intenționează să solicite Tribunalului de la Bruxelles o amânare. Acesta are ca scop pregătirea temeinică a strategiei de apărare în fața acuzațiilor formulate de Pfizer.
Pfizer a dat în judecată mai multe țări
Această situație face ca România să fie a treia țară europeană, după Ungaria și Polonia, dată în judecată de către Pfizer.
În cadrul procesului, Pfizer solicită României suma de 564 de milioane de euro. Această cerere este justificată prin faptul că statul român nu a achiziționat cele 28 de milioane de doze de vaccin anti-COVID. Acest lucru ar fi trebuit să se petreacă conform angajamentului inițial, și să acopere cheltuielile legate de proces în valoare de 22.500 de euro.
Pe de altă parte, în plan intern, procurorii români au demarat o anchetă penală împotriva fostului prim-ministru Florin Cîțu. Mai sunt vizați și alți doi foști miniștri ai Sănătății. Aceștia sunt acuzați că au procurat un număr excesiv de doze de vaccinuri COVID-19. Prin acest lucru ei au generat astfel daune financiare în valoare de peste 1 miliard de euro pentru statul român.
Teoretic, în relația cu Pfizer, România ar trebui să mai achiziționeze doar între 27 și 28 de milioane de doze de vaccin.
Poziţia ministrului Sănătăţii
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a vorbit despre acest proces acum câteva zile. El spune că nu cunoaşte toate detaliile legate de acest contract cu Pfizer.
Totuşi, este o sumă foarte mare la mijloc. De aceea, România este obligată să aibă succes în acest litigiu.
„Este un sumă foarte mare, sper să avem succes, este o dorinţă a mea.
Eu nici în momentul de faţă nu cunosc toate detaliile legate de contract, Comisia Europeană cu firmele furnizoare, dar firma care reprezintă România va avea acces la acest document pentru că el constituie cu siguranţă un element important în baza procesuală pentru litigiu care se va judeca. (…)
Este o sumă copleşitoare pentru oricine aude (…) nu există o prevedere bugetară pentru asta”, a explicat Rafila pe 15 februarie.