Pfizer și BioNTech sunt marii câştigători ai cursei pentru vaccinul anti-covid. Au fost primii în lumea occidentală care au anunţat rezultate pozitive şi au beneficiat de o autorizaţie în Uniunea Europeană şi în Statele Unite. Şi profită de acest avantaj faţă de cei care le-au urmat: AstraZeneca, Johnson&Johnson, Moderna, potrivit latribune.fr.

Laboratorul german BioNTech a publicat luni rezultatele sale financiare definitive pe trimestrul al doilea din 2021. Într-un comunicat, anunţă că împreună cu partenerul său, gigantul american Pfizer, au livrat până la sfârşitul lui iulie peste 1 miliard de doze din vaccinul lor contra Covid-19, o cifră mai mare decât cea a concurentului său AstraZeneca.

În primul semestru, BioNTech a obţinut graţie vaccinului anti-Covid o cifră de afaceri de 7,3 miliarde de euro. Şi, bazându-se pe contractele viitoare pentru peste 2,2 miliarde de doze până astăzi, se aşteaptă să genereze venituri de 15,9 miliarde de euro (18,7 miliarde de dolari) pe tot anul 2021, faţă de prognoza de 12,4 miliarde de euro publicată în mai.

BioNTech a adăugat luni că, împreună cu Pfizer, crede că după mecanismul cu două doze, injectarea unei a treia doze „are potenţialul de a păstra cele mai ridicate niveluri de eficacitate protectoare contra variantelor testate în prezent, inclusiv Delta”, subliniind remarcile similare făcute de partenerul său. Totuşi, în ciuda acestor asigurări, şi-a repetat intenţia de a începe să testeze pe om, luna aceasta, un vaccin adaptat la varianta Delta înalt infecţioasă, în cadrul unei „strategii globale de luptă contra variantelor, dacă se va face simţită nevoia pe viitor”.

Asociaţi în dezvoltarea unui vaccin anti-Covid 19, gigantul american şi compania de biotehnologie germană au fost primii din lumea occidentală care au anunţat rezultate pozitive şi au beneficiat de o autorizaţie în Uniunea Europeană şi în Statele Unite. Şi rezultatele financiare ale gigantului american sunt foarte elocvente.

Vaccinul a adus Pfizer mai mult decât oricărui alt concurent: 10,8 miliarde de dolari (circa 9,2 miliarde de euro) venit în primul semestru din 2021, de când a început să încaseze bani din vânzarea acestui tratament.

Şi grupul american nu încetează să-şi crească previziunile pentru 2021. Luna trecută a arătat că speră să obţină 33,5 miliarde de dolari din vânzarea vaccinului său pe tot anul 2021.

Cum s-au descurcat Moderna și Johnson & Johnson

Spre deosebire de BioNTech, Moderna nu are decât vaccinul său anti-Covid 19 ca produs aflat în circulaţie: şi totuşi, a obţinut în primul semestru 5,9 miliarde de dolari cifră de afaceri (circa 5 miliarde de euro), şi anticipează, pe tot anul 2021, nu mai puţin de 20 de miliarde de dolari venit.

În primul semestru, Johnson & Johnson a anunţat o cifră de afaceri de 264 milioane de dolari (225 milioane de euro), şi pe tot anul mizează pe 2,5 miliarde de dolari pentru vaccinul său.

AstraZeneca este cel mai distribuit în lume

Pe primul semestru, AstraZeneca a anunţat un venit de 1,17 miliarde de dolari (1 miliard de euro) provenit din vaccinul său, dar nu a făcut previziuni pentru tot anul. Această cifră corespunde livrării a circa 319 milioane de doze în toată lumea – din care 97 de milioane pentru Uniunea Europeană.

Detaliind, vânzările sale de vaccin au reprezentat 572 de miliarde de dolari pentru Europa şi 455 de milioane în ţările emergente, potrivit unui comunicat.

Potrivit unui calcul făcut de AFP din surse oficiale pe 29 iulie, peste patru miliarde de doze de vaccin anti-Covid au fost administrate în toată lumea. Şi, în ciuda polemicilor al căror obiect a fost, vaccinul de la AstraZeneca/Oxford, administrat în 79% din ţări şi teritorii care vaccinează (cel puţin 171 din 217), este cel mai distribuit în lume.

Sursă foto: Dreamstime