La începutul lunii februarie, companiile Pfizer și Moderna au anunțat că dezvoltă deja noi vaccinuri, bazate pe aceeași tehnologie, dintre care unul pentru infecția virală provocată de virusul varicelo-zosterian. Și nu se vor opri aici.

Această tehnologie ar putea oferi o nouă modalitate de a trata bolile autoimune. În plus, este verificată ca o posibilă alternativă la terapia genică pentru afecțiuni rare precum siclemia, relatează New Atlas

În ciuda apariției orecum bruște a acestei tehnologii de ultimă oră, ARNm este, ca multe alte inovații științifice, produsul a zeci de ani de cercetare. ARNm a fost descoperit pentru prima dată în urmă cu aproximativ 60 de ani, după ce oamenii de știință au lucrat ani de zile pentru aînțelege modul în care ADN-ul coordonează producția de proteine ​​în celule, scrie NewAtlas.

În interiorul tututor celulelor vii se află mici fabrici de producere a proteinelor, numite ribozomi. Aceste fabrici produc orice proteine ​​spre care sunt direcționate, iar acele direcții provin din moleculele de ARNm.

Decenii la rând, oamenii de știință au sugerat că ar fi posibilă deturnarea acestui mecanism și furnizarea de ARNm proiectat artificial unei celule, instruind-o să genereze orice proteină dorită. Ideea a fost considerată de domeniul SF, până când mai multe descoperiri din anii 80 au făcut-o în sfârșit posibilă.

Provocările abia acum urmează

În ciuda succesului extraordinar al vaccinurilor anti COVID-19 pe bază de ARNmesager, există încă probleme care trebuie rezolvate înainte ca această tehnologie să poată fi aplicată pe scară largă în cazul altor boli. Cercetătorii știu acum că tehnologia ARNm funcționează în cazul vaccinurilor virale. Dar cum să fie livrate acest tip de tehnologie unor celule sau organe specifice este o provocare cu totul nouă.

Ce vaccinuri au în vedere Pfizer și Moderna

Pfizer și BioNTech au anunțat că vor dezvolta un potențial vaccin pe bază de ARNm pentru virusul varicelo-zosterian. Companiile urmează să înceapă testele clinice ale vaccinului zoster în a doua jumătate a anului 2022.

Moderna a anunțat și ea noi ținte de dezvoltare pentru vaccinurile pe bază de ARNm, pe lângă cele anunțate anterior pentru HIV, gripă, citomegalovirus (CMV) și virusul Epstein-Barr (EBV).

Virusul varicelo-zosterian și un vaccin pentru cancer

Cea mai importantă țintă ARNm anunțată de Moderna vizează virusul varicelo-zosterian (VSV), cel care provoacă varicela și care poate rămâne latent ani de zile după o infecție inițială

Dar ținta ARNm recent anunțată de Moderna este cea a unui vaccin care vizează doi antigeni exprimați de unele celule canceroase. Scopul unui vaccin ARNm pentru cancer ar fi de a antrena celulele imune ale organismului pentru a detecta celulele tumorale care exprimă aceste antigene specifice. Vaccinul pe bazăde ARNm va fi testat inițial pe cancerul de piele avansat sau metastatic și pe un tip de cancer pulmonar numit carcinom pulmonar.

Alte vaccinuri potențiale pe baza acestei tehnologii includ malaria, tuberculoza și virusurile rare, cum ar fi virusul Nipah.