Viitorul acord cu Pfizer va include o comandă de 900 de milioane de doze, până în 2023, cu o opțiune pentru alte 900 de milioane (comparativ cu cele 300 de milioane de doze vândute până acum). Obiectivul declarat este de a vaccina 70% din populația adultă din Europa, scrie USAToday.
Pfizer creşte preţul vaccinului
În ciuda angajamentului pe termen mediu luat în acordul cu UE, Pfizer și alte companii farmaceutice urmează să crească masiv prețurile vaccinurilor, în următorii ani. În plus, mulți experți consideră că va fi nevoie de modficări anuale ale vaccinului.
Anterior, UE a fost de acord să plătească Pfizer și BioNTech un preț de 15,5 euro pe doză pentru primele 200 de milioane de doze și alte 100 de milioane de doze pentru care avea dreptul la o opțiune. Ulterior, UE s-a angajat să plătească pentru vaccin 17,5 euro pe doză.
De asemenea, UE a fost de acord să plătească în avans 700 de milioane de euro în decembrie 2020 pentru primele 200 de milioane de doze. Detaliile noului acord cu Pfizer nu sunt însă cunoscute.
Șeful financiar al Pfizer, Frank D’amelio, anticipa că odată ce urgența pandemică va trece vor exista noi oportunități pentru compania farmaceutică. D’amelio susținea că Pfizer consideră normal ca prețul unui vaccin să fie 150-175 de dolari, adică de 9 ori prețul plătit de guvernul SUA.
Compania americană consideră că anul acesta va obține venituri de 15 miliarde de dolari din vaccinuri, pentru un profit estimat de 4 miliarde de dolari, acesta devenind unul dintre cele mai profitabile produse farmaceutice.
A treia doză
Directorii Pfizer și BioNTech au afirmat în repetate rânduri că va fi necesară cel puțin o a treia doză pentru a beneficia de protecție completă împotriva Covid-19.
Ugur Sahin, fondatorul BioNTech, care a realizat vaccinul produs de Pfizer, susține că va fi necesară administrarea celei de-a treia doze la 9 luni după a doua administrare, adică „cel mult după 12 luni”.
Săptămâna trecută, șeful executiv al Pfizer, Albert Bourla, a declarat că o a treia doză va fi necesară la 6 până la 12 luni după a doua administrare. El a anticipat, de asemenea, că va fi nevoie de rechemări anuale „timp de mai mulți ani”, iar compania este capabilă să modifice vaccinurile ca răspuns la noile variante, în termen de 116 zile.