Studiul va implica 1.420 de adulți sănătoși a căror vârste variază între 18 și 55 ani. Primului grup, compus din cei care au primit două doze din anteriorul vaccin împotriva virsusului, în urmă cu 90 și până la 180 zile, i se va administra una sau două doze noi din boosterul actualizat. Cei din al doilea grup de testare sunt cei care au primit trei doze Pfizer la același interval și vor primi o singură doză din vaccinul pentru Omicron. Al treilea grup este alcătuit din cei care nu s-au vaccinat până în momentul de față și vor primi 3 doze din vaccinul adaptat pe tulpina noii variante.
Omicronul, început de sfârșit
La fel ca în cazul vaccinului anterior, cel dedicat pentru Omicron va avea tot 30 de micrograme de ser. Kathrin Jansen, sef al departamentului de cercetare-dezvoltare din cadrul Pfizer a declarat despre această variantă a vaccinului că: ”În timp ce studiile și datele actuale arată că dozele suplimentare continuă să protejeze în mare măsură împotriva bolilor severe și a spitalizării după infecția cu Omicron, recunoaștem necesitatea de a fi pregătiți în cazul în care această protecție scade în timp precum și nevoia de a ajuta la abordarea problemei reprezentate de Omicron și de noi posibile variante în viitor”.
Conform AFP, Directorul general al OMS, Hans Kluge a mărturisit că până în martie 60% din populația Europei va fi infectată. Cu toate astea, după estimările specialistului OMS această infectare masivă va aduce populația mai aproape de finalul pandemiei.
”Odată ce valul Omicron se va calma, vor exista câteva săptămâni de imunitate generală, fie datorită vaccinului, fie pentru că au trecut prin boală și de asemenea datorită unei scăderi (a infectărilor, n.r.) datorită sezonului”, a precizat acesta.
Cu toate acestea, nu suntem într-o «eră endemică» .Endemic înseamnă (…) că putem prezice ce se va întâmpla, acest virus a surprins de mai multe ori. Trebuie, așadar, să fim foarte atenți”, a conchis Kluge.