Philip Morris International donează Poliției de Frontieră două drone
Astfel, extinde capacitățile de supraveghere ale Poliției de Frontieră Române în lupta împotriva contrabandei.
România dispune de peste 2.000 de kilometri de frontieră externă a Uniunii Europene, iar există zone semnificative în regiuni montane și împădurite unde supravegherea graniței prezintă dificultăți.
Prin intermediul dronelor finanțate prin programul PMI Impact, se va facilita supravegherea a peste 500 de kilometri de graniță, care sunt supuși constant la încercările de trecere frauduloasă cu cantități semnificative de produse de contrabandă.
Achiziționarea noilor echipamente de supraveghere este rezultatul a treia etapă de finanțare a programului PMI IMPACT. Aceasta este o inițiativă globală care susține proiecte menite să combată:
- comerțul ilicit
- impactul său negativ
Scopul principal al proiectului este de a întări capacitatea autorităților române de detectare a contrabandei la frontierele externe ale Uniunii Europene. Se are în vedere identificarea și dezarticularea rețelelor infracționale implicate.
„Pentru PMI, eliminarea comerțului ilicit, în toate formele sale, rămâne o prioritate de vârf, deoarece acesta subminează eforturile noastre de a construi un viitor fără fum. Astăzi suntem onorați să donăm Poliției de Frontieră două drone de ultimă generație, în valoare de aproape 700.000 de dolari. Acestea vor fi folosite în zonele greu accesibile de la granițele țării, cu scopul combaterii traficului ilicit cu produse, inclusiv cu țigări. Parteneriatul dintre marile companii din industrie și autoritățile de control a dus la scăderea cu 54% a comerțului ilicit în ultimii 8 ani. Cu toate acestea, trendul pe care îl observăm în 2024 este unul îngrijorător: comerțul ilicit a crescut cu 27% în ultimele două luni, semn că nu trebuie să lăsăm niciodată garda jos în ceea ce privește combaterea acestui fenomen infracțional. În acest context, vă puteți baza pe faptul că Philip Morris România va rămâne un partener de încredere al statului român. Este în interesul tuturor să protejăm comerțul legal, care susține, prin taxe și impozite, bugetul de stat al României.”, a declarat Dragoș Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris Romania.
Poliția de Frontieră Română este permanent implicată
Inspectorul general al Poliției de Frontieră, chestor de poliție Cornel-Laurian Stoica, a declarat că Poliția de Frontieră Română este permanent implicată în acțiuni derulate pentru combaterea traficului cu produse de contrabandă și că rezultatele obținute sunt foarte bune.
„Poliția de Frontieră Română este permanent implicată în acțiuni derulate pe linia combaterii traficului cu produse de contrabandă, rezultatele obținute fiind foarte bune. Astfel, în primele trei luni ale anului, în urma eforturilor susținute ale polițiștilor de frontieră, au fost confiscate aproximativ 600.000 de pachete cu țigări, în valoare de peste 13 milioane lei.
Tot în primul trimestru polițiștii de frontieră au mai confiscat 6.200 kg tutun vrac şi 47 kg tutun pentru narghilea. Poliția de Frontieră va continua să se afle în prima linie pentru combaterea contrabandei, țigaretele numărându-se printre cele mai traficate produse la frontierele țării.
În lupta împotriva acestui fenomen infracțional ne bucurăm atât de sprijinul celorlalte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cât și de al partenerilor instituționali cu care colaborăm pentru a găsi cele mai bune soluții, atât din punct de vedere organizațional și operativ, dar și din punct de vedere tehnic.”, a declarat inspectorul general al Poliției de Frontieră, chestor de poliție Cornel-Laurian STOICA.”
Piața ilicită de țigarete a avut o evoluție descendentă
De la lansarea proiectului PMI IMPACT în 2016, piața ilicită de țigarete a înregistrat o tendință descendentă, indicând că eforturile susținute și colaborarea între autorități și mediul de afaceri pot avea un impact pozitiv în combaterea traficului ilicit.
Cu toate acestea, trendul în 2024 nu este favorabil. Datele recente arată o creștere de 27% în ultimele două luni.
În timpul primei și celei de-a doua runde de finanțare, PMI a sprijinit, prin intermediul programului global PMI IMPACT, proiecte concentrate pe diverse activități menite să aibă un impact durabil asupra comerțului ilicit:
- Programe de cercetare pentru înțelegerea fenomenul ilicit;
- Implementarea unor inițiative educaționale pentru a îmbunătăți conștientizarea în rândul publicului;
- Finanțarea dezvoltării de soluții tehnologice pentru facilitarea demersurilor împotriva comerțului ilicit;
- PMI a pus la dispoziție 100 de milioane de dolari pentru finanțarea a trei runde de proiecte împotriva comerțului ilicit;
- Prin PMI IMPACT, s-au alocat până acum 53 de milioane de dolari pentru implementarea a 71 de proiecte în 37 de țări.
Finanțare în valoare de peste 1,200,000 de dolari
O a doua rundă de finanțare în valoare de peste 1,200,000 de dolari a fost destinată parteneriatului cu Inspectoratul General al Poliției Române.
Acesta a condus la achiziționarea de echipamente de patrulare și detectare a tutunului ilicit. De asemenea, a dus și la activități locale de formare și coordonare. Scopul a fost destrămarea rețelelor infracționale de contrabandă de la granițele cu:
- Ucraina
- Moldova
- și Serbia
Până acum, în România, pentru finanțarea proiectelor din cadrul PMI IMPACT au fost investiți peste 3,300,000 de dolari.