Comunicat de presă – Studiul estimează că, deși consumul total de țigări continuă să scadă, ponderea țigărilor de contrabandă a crescut cu jumătate de punct procentual și a ajuns la 7,8% din consumul total în 2020, respectiv 34,2 miliarde de țigări consumate în cele 27 de state membre UE (UE27).

Creșterea volumului comerțului ilicit cu țigări – care înseamnă țigări provenite din contrabandă, contrafacere și produse fără marcă (ilicit whites) – a fost determinată de o creștere bruscă fără precedent de 87% a consumului de produse contrafăcute. Pierderile fiscale înregistrate de guvernele UE27 se ridică la aproximativ 8,5 miliarde de euro.

Studiul anual, realizat independent de KPMG la solicitarea PMI, arată cum consumul legal și ilicit de țigări a fost afectat de pandemia COVID-19 care a dus la o perioadă de izolare și restricții de deplasare impuse populației la nivelul UE, alături de o diminuare a disponibilității financiare.

Raportul estimează că, în 2020, consumul total de țigări a scăzut cu 4,7%, la 438,8 miliarde în UE27, în vreme ce controalele vamale și restricțiile de deplasare asociate COVID-19 au determinat un declin brusc al consumului intern de țigarete provenind din surse externe, care a scăzut în 2020 cu 18,5% (11,9 miliarde de țigări). Este de remarcat faptul că declinul consumului total de țigări a coincis și cu o creștere de 6 miliarde de unități echivalente țigărilor pe segmentul tutunului tăiat fin în 2020.

Consumul de produse fără marcă (ilicit whites) și de alte țigări de contrabandă a scăzut de la an la an, însă acest declin a fost compensat cu mult de o mărire a volumului de produse contrafăcute, care aproape s-a dublat în 2020, ajungând la 10,3 miliarde de țigări contrafăcute, în creștere de la 5,5 miliarde în 2019. Acest fenomen pare să fi fost determinat de o creștere fără precedent de 609% a consumului de țigări contrafăcute în Franța, unde s-a ajuns la o cifră de 6 miliarde de țigări contrafăcute consumate.

Este esențial să protejăm consumatorii împotriva produselor contrafăcute, iar autoritățile responsabile de aplicarea legii, guvernele și producătorii din sectorul privat, precum compania noastră, trebuie să își unească forțele pentru a răspunde la și a eradica comerțul ilicit în Europa și dincolo de granițele ei”, a declarat Alvise Giustiniani, Vice President, Illicit Trade Prevention în cadrul Philip Morris International. Eliminarea comerțului ilicit este un obiectiv important în contextul transformării PMI pentru un viitor fără fum. Trebuie să continuăm să lucrăm în parteneriat pentru a răspunde la orice amenințări potențiale de comerț ilicit, inclusiv pentru produsele fără fum. Respectarea legii și aplicarea eficientă a acesteia este obligatorie atunci când avem de-a face cu infractori care profită de pe urma acestui comerț ilicit.

Interviurile cu autoritățile de aplicare a legii, realizate de KMPG ca parte a studiului, indică faptul că grupările de crimă organizată au continuat să își mute operațiunile în interiorul granițelor UE, estimându-se că o mare parte din produsele fără marcă (illicit whites) și din țigările contrafăcute sunt produse în fabrici ilegale din UE. Acest lucru este susținut și de numărul mare de raiduri organizate în fabricile ilegale de țigări din mai multe țări europene.

Disponibilitatea pe piața neagră a țigărilor ieftine, contrafăcute și nereglementate subminează eforturile de reducere a prevalenței fumatului și de prevenire a fumatului în rândul tinerilor. Pentru ca PMI să aibă succes în misiunea sa de a construi o lume fără fum, comerțul ilicit trebuie eradicat oriunde există. PMI lucrează îndeaproape cu numeroase autorități de aplicare a legii și actori privați din întreaga lume pentru a identifica și elimina operațiunile de contrafacere și introducere ilegală pe piață.

Compania a anunțat recent lansarea celei de-a treia runde de finanțare a PMI IMPACT, inițiativa sa globală care susține proiecte ale terților menite să reducă sau să prevină comerțul ilicit și să încurajeze un ecosistem de actori publici și privați pentru a combate comerțul ilicit în numeroasele sale forme.

Mai mult, în demersurile sale de a combate comerțul ilicit, PMI continuă să investească semnificativ în controale la nivelul lanțului de aprovizionare prin măsuri de prevenire și protecție, prin implementarea celei mai noi tehnologii de urmărire și trasabilitate, și prin implementarea de protocoale stricte de verificare prealabilă a tuturor clienților și furnizorilor. Compania sprijină reglementările precum Protocolul CCCT pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun și prevederile de urmărire și trasabilitate stabilite prin Directiva UE privind produsele din tutun.

Pentru informații suplimentare despre demersurile PMI de prevenire a comerțului ilicit, vizitați StopIllegal.com.

Despre raportul KPMG 

O prezentare detaliată a rezultatelor și metodologiei aplicate este disponibilă aici.

Philip Morris International: Pentru un viitor fără fum

Philip Morris International (PMI) și-a propus să  transforme industria tutunului pentru a crea un viitor fără fum în care țigările vor fi înlocuite cu produse fără fum în beneficiul fumătorilor adulți care, altfel, ar continua să fumeze, dar și al societății, al companiei și al acționarilor săi. PMI este lider internațional în industria tutunului și se ocupă cu fabricarea și comercializarea țigaretelor, a produselor fără fum, a dispozitivelor și accesoriilor electronice aferente acestora, precum și a altor produse care conțin nicotină pe piețele din afara Statelor Unite ale Americii.  Suplimentar, PMI pune la dispoziția Altria Group, în vederea comercializării sub licență în Statele Unite, o versiune a dispozitivului IQOS și consumabile. În SUA, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat comercializarea acestor produse în urma evaluării cererii de autorizare a punerii pe piață a unui produs din tutun (PMTA) și a autorizat promovarea unei versiuni a dispozitivului IQOS și a consumabilelor aferente ca produs din tutun cu risc modificat (MRTP) și a determinat că o decizie de expunere modificată este oportună pentru promovarea sănătății publice. PMI își construiește viitorul pe o nouă categorie de produse fără fum, care, deși nu sunt lipsite de riscuri, sunt o alegere mult mai bună decât continuarea fumatului tradițional. Prin eforturi multidisciplinare în dezvoltarea de produse, tehnologie de ultimă generație și oameni de știință de top, PMI dorește să se asigure că produsele sale fără fum răspund preferințelor consumatorilor adulți, precum și cerințelor riguroase de reglementare. Portofoliul de produse fără fum IQOS al PMI include produse care nu ard tutunul (heat-not-burn) și produse cu vapori cu conținut de nicotină.  În 31 martie 2021, produsele fără fum dezvoltate de PMI sunt disponibile pentru vânzare în 66 de piețe în principalele orașe sau la nivel național, iar PMI estimează că aproximativ 14 milioane de fumători adulți din întreaga lume au trecut la IQOS și au renunțat la fumat. Pentru mai multe informații, vizitați www.pmi.com și www.pmiscience.com.