Producătorul olandez de electronice Philips Electronics a avertizat luni că piaţa este încă nesigură, deşi a anunţat un profit cu mult peste aşteptări pentru primul trimestru al acestui an, datorat performanţelor diviziei de corpuri de iluminat şi reducerilor de costuri, transmite Reuters.

Profitul EBITA (înainte de dobânzi, taxe şi amortizare) a fost de 504 milioane euro în primele trei luni ale anului, faţă de o pierdere de 74 milioane euro în perioada corespunzătoare a lui 2009, în timp ce estimarea medie a analiştilor era de 294 milioane euro, iar cea mai optimistă previziune de 383 milioane euro.

„Cu toate acestea, incertitudinea economică rămâne ridicată, iar încrederea consumatorilor scăzută”, a declarat directorul general al Philips, Gerard Kleisterlee, într-un comunicat transmis luni.

Compania a adăugat că evoluţia pieţei va rămâne neclară şi pentru a doua jumătate a anului, însă avântul vânzărilor din primul trimestru va continua şi în cel de-al doilea.

Veniturile Philips au crescut în perioada analizată cu 12%, la 5,7 miliarde euro, iar profitul net a fost de 201 milioane euro, faţă de o pierdere de 57 milioane euro în primul trimestru al anului trecut.

Philips este cel mai mare producător de corpori de iluminat din lume şi cel mai mare producător de electronice de consum din Europa.

SURSA: Mediafax