Dolarul a început anul 2007 cu dreptul. De la 1,3297 (cotaţie intra-day) faţă de euro, a crescut la 1,2935 în numai câteva zile. Aprecierea a avut loc însă şi faţă de yenul japonez, francul elveţian şi lira sterlină.
Această creştere nu a fost generată de factori ce ţin de caracterul speculativ al investitorilor, ci de factori fundamentali. Practic, veştile bune venite din economia americană au crescut apetitul investitorilor pentru dolar.
Datele oficiale despre şomajul din Statele Unite a fost prima veste bună. Pieţele financiare erau în alertă maximă, deoarece raportul ADP relevase cu câteva zile în urmă faptul că economia americană ar fi pierdut 40.000 de locuri de muncă în decembrie. Acesta este un sondaj paralel, făcut de compania Automatic Data Processing, şi ia în calcul numărul de locuri de muncă din economia privată. Datele oficiale însă au arătat că economia americană a creat 167.000 de noi locuri de muncă (mult peste 100.000, cât indicau estimările analiştilor), în timp ce rata şomajului a rămas constantă la 4,5%.
În plus, câştigurile medii salariale din luna decembrie au crescut cu 0,5% faţă de luna precedentă. Toate acestea pledează împotriva şanselor ca FED să reducă dobânda de referinţă la 5% de la 5,25% în primul trimestru al anului. Ca urmare, dolarul s-a întărit imediat la 1,3000 faţă de euro.
A doua veste bună pentru dolar a fost adusă de nivelul deficitului comercial. Acesta a scăzut la 58,23 miliarde de dolari, faţă de 59,90 miliarde, estimări. Dolarul şi-a continuat trendul de creştere la 1,2935, cea mai mare valoare înregistrată în ultimele două luni. Raliul a fost violent şi de aceea nu cred că va mai dura mult.
Sursa: www.wbs.ro