Exprimarea nu este exagerată: în mai puţin de două săptămâni, cotaţia EUR/USD a crescut peste 4%: de la 1,2844 (închiderea sesiunii din 21 noiembrie) la 1,3367 (maximul intra-day din 4 decembrie), cea mai mare valoare înregistrată din martie 2005 şi până în prezent.

Piaţa s-a axat mult pe ideea că economia americană, trasă în jos de sectorul imobiliar, va înregistra în următoarele trimestre o rată de creştere atât de mică, încât va forţa FED să reducă dobânda de referinţă.
Dar judecând datele macroeconomice, s-ar putea să ajungem la altă concluzie, pentru că numai o parte dintre acestea au fost rele. Indicele Chicago PMI (care măsoară activitatea manufacturieră din regiunea respectivă) aferent lunii noiembrie a scăzut la 49,9 faţă de 53,5 luna precedentă. Scăderea a fost confirmată apoi la nivel naţional: indicele ISM a scăzut în aceeaşi perioadă la 49,5 faţă de 51,2.

În schimb, acelaşi ISM, dar non-manufacturing (cel care acoperă paleta serviciilor) a înregistrat o creştere la 58,9 faţă de 57,1. În acelaşi registru, compania ADP, cea care realizează o radiografie a pieţei muncii independentă de statistica oficială, a anunţat că în luna noiembrie economia americană a creat 158.000 de noi locuri de muncă, mult peste estimările analiştilor. În plus, comentariile recente ale oficialilor FED au arătat o îngrijorare mai mare în ceea ce priveşte inflaţia decât creşterea economică. Prin urmare, este posibil ca estimarea prezentă acum în piaţă cu privire la reducerea ratei dobânzii la dolar în primul trimestru din 2007 să fie exagerată. Confirmarea o vom putea afla pe 8 decembrie, când vom vedea datele oficiale despre piaţa muncii din Statele Unite.
Vă voi ţine la curent…

sursa: www.wbs.ro