Piaţa valutară externă (forex): EUR/USD: cât mai e până la record?

După săptămânile recente, în care dolarul a scăzut aproape continuu, se părea, acum câteva zile, că acesta are o şansă de a schimba trendul. La publicarea datelor despre şomajul din Statele Unite, dolarul a crescut extrem de rapid 60 de pips (1 pips = a patra zecimală) la 1,3360 faţă de euro. Economia americană a creat în luna martie 180.000 de noi locuri de muncă, mult peste estimări (care indicau o cifră de circa 130.000), în timp ce rata şomajului a scăzut la 4,4%, fa

După săptămânile recente, în care dolarul a scăzut aproape continuu, se părea, acum câteva zile, că acesta are o şansă de a schimba trendul. La publicarea datelor despre şomajul din Statele Unite, dolarul a crescut extrem de rapid 60 de pips (1 pips = a patra zecimală) la 1,3360 faţă de euro. Economia americană a creat în luna martie 180.000 de noi locuri de muncă, mult peste estimări (care indicau o cifră de circa 130.000), în timp ce rata şomajului a scăzut la 4,4%, faţă de 4,5% luna precedentă.

Datele au demonstrat că economia îşi continuă un ritm de creştere mediu, mult mai bun decât ne aşteptam acum ceva timp, şi au tăiat mult din avântul celor care sperau ca Fed să reducă dobânda de referinţă la dolar, din cauză că economia dă semne de slăbiciune. Motiv pentru care dolarul a înregistrat o creştere de aproximativ jumătate de figură imediat după publicarea datelor. În sesiunile următoare însă, dolarul a cedat terenul câştigat, din cauza acţiunii Statelor Unite de a acuza China la Organizaţia Mondială a Comerţului în ceea ce priveşte pirateria conţinutului video a cărţilor şi a programelor de calculator.

Piaţa nu a văzut acest fapt cu ochi buni, mai ales pe ideea unei reacţii dure din partea Chinei şi mai ales în ceea ce priveşte deţinerile sale de dolari şi de bonduri americane. Faptul că dolarul nu a reuşit să crească poate fi de maximă importanţă pentru trendul viitor. Urmează o serie întreagă de date macroeconomice: publicarea indicelui preţurilor de consum, a minutelor şedinţei Fed, precum şi şedinţa BCE. Piaţa se va concentra extrem de mult mai ales asupra declaraţiilor lui Jean-Claude Trichet, în încercarea de a intui momentul când va ridica dobânda la euro la 4%. La 1,3431, cotaţia EUR/USD este destul de aproape de recordul istoric (1,3667). Gurile rele spun că un nou record va sosi în curând…

sursa: www.wbs.ro