După perioada începutului de an, în care dolarul a avut o creştere impresionantă, a sosit momentul unei consolidări. Cu o singură excepţie, aceea a lirei sterline, cotaţiile din piaţa Forex nu au înregistrat variaţii semnificative în această săptămână.
Surpriza mare ne-a fost oferită de Banca Centrală a Angliei, care a ridicat dobânda de referinţă la lira sterlină cu 0,25%, la 5,25%. Mişcarea a fost atât de neaşteptată în pieţele financiare, încât cotaţia GBP/USD a crescut în numai câteva minute de la 1,9382 la 1,9525. Motivaţia adusă de oficiali a fost aceea a creşterii inflaţiei. Într-adevăr, la câteva zile a fost publicat indicele preţurilor de consum din Marea Britanie aferent lunii decembrie, care a crescut cu 0,6% faţă de luna anterioară şi cu 3% faţă de anul trecut.
A doua surpriză a venit din partea BCE: Jean-Claude Trichet nu a adoptat celebra sintagmă cu „vigilenţa puternică“, iar şansele ca euro să poarte o dobândă de 3,75% (cu 0,25% mai mult decât în prezent) în luna februarie s-au redus drastic şi se prea poate ca abia în martie să aibă loc următoarea ridicare a dobânzii.
Deja sentimentul „pro-euro“ fiind destul de subţire, momentul în care a fost dată publicităţii cifra vânzărilor en-detail din decembrie (care au crescut cu 0,9%, peste estimările analiştilor) a coincis cu minimul cotaţiei EUR/USD din această săptămână: 1,2864. A avut loc apoi un uşor rebound, EUR/USD închizând săptămâna la 1,2940.
Însă, apar semne că această perioadă de acalmie nu va mai dura mult. Cotaţia EUR/USD a încercat deja de câteva ori să rupă nivelurile de suport, fără succes până acum. Fie le va rupe, fie se va îndrepta din nou spre 1,3000.
20-1029-1.jpg

sursa: www.wbs.ro