Săptămâna în curs nu a produs ieşirea cotaţiei EUR/USD din banda cu care ne-am obişnuit în perioada recentă, bandă delimitată superior de zona 1,3050 şi inferior de pragul 1,2900.
Publicarea datelor despre şomajul din SUA a condus la creşterea euro faţă de dolar la valoarea extremă a săptămânii: 1,3064. Economia americană a creat în ianuarie numai 111.000 de noi locuri de muncă (faţă de 150.000 estimări), iar rata şomajului a crescut la 4,6% (faţă de 4,5% estimări). Creşterea nu a durat mult însă, mai ales datorită revizuirilor pozitive asupra datelor din lunile trecute anunţate. BLS (Bureau of Labor Statistics) şi-a făcut un obicei din a revizui datele după publicarea lor: în decembrie cu 39.000, în octombrie a anunţat că numărul noilor locuri de muncă ce s-au creat în august a fost cu 60.000 mai mare, şi exemplele pot continua.
Ca urmare, traderii au mers pe ipoteza că seria revizuirilor va continua şi şi-au întors imediat poziţiile, fapt ce a condus la scăderea cotaţiei euro faţă de dolar în zilele următoare, aceasta încercând în mod repetat să spargă pragul suport din zona 1,2900, fără succes însă.
Seria oscilaţiilor a continuat: la ora redactării acestui articol, cotaţia EUR/USD este din nou deasupra pragului 1,3000. Piaţa a pus deja în preţ un posibil discurs „hawkish“ (care să semnaleze ridicarea dobânzii) al lui Jean-Claude Trichet la şedinţa BCE. Deşi nu va opera acum o ridicare a dobânzii, fraza cu „vigilenţa puternică“ ar putea fi rostită de Trichet, aspect ce va induce clar modificarea dobânzii cu 0,25% la 3,75%, la următoarea şedinţă din luna martie.
Faptul că euro faţă de dolar se tranzacţionează în bandă nu este rău, dar nu va putea dura la infinit. Este posibil ca volatilitatea să crească în perioada următoare.
sursa: www.wbs.ro