Datele macroeconomice publicate în Statele Unite arată limpede că Fed a avut dreptate când a avertizat că pericolul inflaţiei este mai mare decât acela al creşterii economice. Totuşi, dolarul nu a reuşit să facă mai mult decât un rebound pe termen scurt.

Deşi indicele preţurilor de consum nu a crescut faţă de luna precedentă, totuşi nu putem omite faptul că variaţia negativă înregistrată în octombrie (-0,5%) a fost numai un fenomen singular. O tendinţă similară a avut-o şi indicele preţurilor de producţie. Acesta a crescut în luna noiembrie cu 2% (estimările indicau numai 0,5%), contrabalansând cu vârf şi îndesat scăderea de 1,6% din luna precedentă. Tot pe acelaşi trend s-au situat şi indicii preţurilor de import şi de export.

16-740-piataval.jpg

Rezumând, şansele ca FED să reducă dobânda în primul trimestru al anului 2007 au scăzut dramatic. La aceasta au contribuit creşterea recentă a preţului petrolului, precum şi un semnal pozitiv venit din sectorul imobiliar: numărul de case la care s-a început construcţia a crescut în luna noiembrie cu 6,7%, la 1.588.000.
Cu toate acestea, dolarul nu a fost în stare să rupă definitiv trendul de scădere început acum câteva săptămâni. A crescut totuşi până la 1,3051 faţă de euro în sesiunea din 18 decembrie, dar apoi a cedat cea mai mare parte a terenului câştigat.

Se prea poate ca, pe final de an, marilor fonduri de investii să le convină un dolar „mic“ pentru a încasa profit pe poziţiile Short cu scadenţa la finele lunii decembrie. În acest caz, s-ar putea să asistăm la o întoarcere de trend în ianuarie.

Vă voi ţine la curent…

Sursa: www.wbs.ro