După un an 2012 mai mult decât dificil toată lumea speră la o redresare a pieţei agricole cu revenirea la normal a producţiilor şi întoarcerea preţurilor în limitele de variaţie obişnuite.
După un an 2012 mai mult decât dificil toată lumea speră la o redresare a pieţei agricole cu revenirea la normal a producţiilor şi întoarcerea preţurilor în limitele de variaţie obişnuite.
Majoritatea culturilor au fost însămânţate pe suprafeţe mari, ceea ce în condiţiile unor evoluţii bune a vremii ar însemna o recoltă care să acopere nu doar cererea de moment, ci şi pierderile înregistrate de stocuri trăgând preţurile în jos.
Potrivit estimărilor din piaţă, cei mai mari producători agricoli aşteaptă producţii record: grâu – UE, porumb şi soia – SUA, Brazilia şi orez – India.
Până în toamnă însă stocurile, deja aflate la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu şi jumătate, vor continua să se diminueze şi mai mult sub presiunea cererii, alimentând majorarea preţurilor – o creştere care poate fi accentuată sau diminuată de evoluţiile vremii.
Astfel, o lună martie mai răcoroasă decât în mod obişnuit a stârnit nervozitatea pieţei care a văzut în întârzierile determinate de vreme o prelungire a perioadei de presiune asupra stocurilor, calmul revenind abia după ce Departamentul pentru Agricultură al SUA (US Department of Agriculture – USDA) a indicat că nivelul acestora este peste cel anticipat.
Vremea continuă să fie greu predictibilă, tiparele obişnuite fiind forţate sub efectele încălzirii globale – fapt care creşte riscul deraierii ciclului agricol de la însămânţare la recoltare conducând la compromiterea producţiei, dezechilibrarea pieţei şi explozia preţurilor.
Cuvântul de ordine la nivelul pieţei pare a fi „vom trăi şi vom vedea” majoritatea traderilor de materii prime agricole anticipând continuarea volatilităţii preţurilor îndreptându-şi atenţia mai mult asupra situaţiei stocurilor şi a evoluţiilor meteo decât asupra cifrelor privind suprafeţele şi randamentele anticipate.
Un lucru este însă cert – nimeni nu mai aşteptă cotaţii record cum au fost cele înregistrate în 2012 la porumb sau soia.
Informaţiile publicate de Agrointeligența – AGROINTEL.RO pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în PRIMUL PARAGRAF a sursei cu LINK ACTIV. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor, ca atare vom acționa în consecință.