racordate la sistemul de termoficare, „fierbinti” -apartamentele de boieri care si-au cumparat microcentrale de apartament si apartamente „reci” – ale debransatilor care vor sta la iarna in frig, pentru ca nu mai au nici bani pentru intretinerea ingrosata de regiile lacome, nici pentru centrala proprie. Acum intre un apartament caldut sau rece si un apartament fierbinte exista doar o diferenta de 1.000-1.500 de euro, cat reprezinta investitia in centrala termica, dar peste cativa ani diferentele vor fi mult mai mari. Pe langa acestea, in unele orase mai mici si in comune exista apartamente in „blocuri afumate”, unde pe fiecare geam iese un cos de soba pe lemne. In Bucuresti, fenomenul este incipient, fiind putini debransati total, dar exista apartamente cu camere reci, ale debransatilor partial, care peste un an-doi vor fi pline de condens si igrasie.In afara de faptul ca aceste apartamente sunt surse de imbolnavire a populatiei, ele vor fi in timp si ca o carie pentru blocurile in care se afla.
In alte tari estice si in vest apartamentele reprezinta investitii pentru companii private, care detin sute, mii sau chiar zeci de mii de unitati, pe care le inchiriaza si le intretin. In Romania, nu exista inca o astfel de piata si nici nu va aparea prea curand, daca se va mentine aceasta brambureala la incalzire – cu subventii mai mari in ani electorali si cu durere in rest. si mai exista un hop: majoritatea celor peste 90% din proprietarii de apartamente nu le privesc ca pe investitii pe termen lung, ci doar ca pe niste adaposturi, acoperisuri deasupra capului. Asa se explica starea avansata de degradare a interioarelor si exterioarelor blocurilor vechi.
Deocamdata, Liviu Ureche, presedinte al ARAI (Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare) afirma ca in acest moment singura problema generata de cresterea continua a costurilor intretinerii este cererea din ce in ce mai mica pentru apartamentele din blocurile cu multi restantieri.